Tony Blair, convocat în faţa Comisiei Levenson pentru legăturile sale cu Rupert Murdoch

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 25.05.2012

Premier în perioada 1997-2007, Blair a întreţinut relaţii personale cu Murdoch, al cărui grup - News Corp. - era propietarul fostului tabloid News of the World (NoW), aflat în centrul scandalului interceptărilor.

News Corp. deţine şi alte titluri influente, ca The Times sau The Sun, cel mai bine vândut ziar din ţară, care a susţinut alegerea lui Blair în 1997. De asemenea, fostul premier este naşul unuia dintre copiii lui Rupert Murdoch.

Ancheta independentă, încredinţată judecătorului Levenson, a evidenţiat deja existenţa unor legături strânse între anumiţi membri ai conducerii din cadrul grupului Murdoch şi actualul premier conservator David Cameron.

Un fost aghiotant al lui Blair, fostul ministru Peter Mandelson a recunoscut în faţa acestei Comisii că "relaţiile personale" dintre Tony Blair şi Rupert Murdoch "erau mai apropiate decât ar fi fost înţelept".

Însă el a negat existenţa unui "pact faustian" între cei doi avantajând News Corp., în schimbul unei susţineri a laburiştilor de către grup.

Tony Blair a efectuat o vizită în Australia, în 1995, pentru a se întâlni cu membri din conducerea grupului şi a încerca să îşi apropie ziarele, care nu i-au iertat deloc pe predecesorii săi laburişti.

Joia următoare, Comisia Levenson urmează să îl audieze şi pe actualul ministru al Informaţiilor Jeremy Hunt, vizat de mai multe săptămâni de presă din cauza legăturilor sale cu News Corp.