Băncile germane şi-au protejat banii pe cheltuiala zonei euro

Autor: Andrei Cîrchelan 24.05.2012

 

Germania a beneficiat de asistenţă financiară din oficiu înainte de criza datoriilor din zona euro, după ce un mecanism al uniunii monetare le-a permis băncilor germane să recupereze banii împrumutaţi ţărilor care acum sunt în epicentrul crizei, potrivit Bloomberg.

Băncile germane au avut expuneri masive pe Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, atingând o sumă totală de 704 miliarde de euro până la fârşitul lui 2009. Ele nu dispuneau de suma aceasta la momentul respectiv, ceea ce înseamnă că au oferit mai mulţi bani decât îşi permiteau să dea.

Când Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană au intervenit pentru a salva ţările cu probleme, băncile germane au putut să îşi recupereze banii. Astfel, contribuabilii germani nu au mai trebuit să suporte măsuri de austeritate menite să salveze bănci care nu îşi pot recupera împrumuturile. Spre deosebire de ajutorul oferit Greciei, băncile germane au primit asistenţă în mod automat, ca funcţie a structurii uniunii monetare.

Când băncile germane s-au retras din Grecia, celelalte bănci naţionale din zona euro au acordat împrumuturi Greciei pentru a echilibra conturile. Acest mecanism a permis băncilor germane să se retragă mai uşor din ţările cu probleme. Banii care veneau dinspre zona euro pentru Grecia se duceau la băncile germane.

Spre deosebire de creanţele băncilor private, banca naţională a Germaniei avea creanţe care erau doar parţial responsabilitatea Greciei, şi care dacă nu erau onorate deveneau responsabilitatea întregii zone euro. În acest scenariu, Germania ar fi fost obligată să acopere doar 28% din creanţă. În concluzie, o mare parte din riscurile băncilor germane vizavi de Grecia au fost transferate în ultimii doi ani către toţi contribuabilii zonei euro. Între 2009 şi 2011, băncile germane au retras aproximativ 281 miliarde euro din zona euro, în timp ce Grecia a primit împrumuturi oficiale de 340 miliarde euro pentru a-şi recapitaliza băncile, a înlocui capitalul retras şi a-şi restructura datoriile.

Dacă nu se retrăgeau la timp, băncile germane ar fi suferit pierderi masive în cazul în care Grecia părăseşte zona euro. Acest risc a fost transferat acum spre întreaga zonă euro, mai ales spre Franţa, ale cărei bănci au în continuare de recuperat sume importante din Grecia.