Eurobank pariază pe un bancher grec cu experienţă americană pentru consolidarea Bancpost

Autor: Razvan Voican 24.05.2012

Grupul elen Eurobank continuă efortul de refacere a profitabilităţii Bancpost, a zecea bancă din România după active, instalând în postul de CEO un bancher grec, Anthony Hassiotis, pe care l-au adus de la o instituţie de credit cu profil şi origini similare celor ale Bancpost - Postbank din Bulgaria.

Hassiotis, 57 de ani, are dublă cetăţenie greacă şi americană, el studiind şi trăind mai mulţi ani în SUA. Pe lângă engleză, vorbeşte franceza, italiana şi spaniola. A studiat la University of Arizona, City University Business School - Londra şi la Universitatea din Florenţa.

Bancherul care ar urma să-l înlocuiască pe Peter Weiss de pe 2 iulie, în funcţie de obţinerea autorizaţiei de la BNR, vine de la o bancă totuşi mai mică, Postbank având la sfârşitul anului trecut active cu un miliard de euro sub cele ale Bancpost, respectiv de 3,4 mld. euro.

Potrivit anunţului publicat de Eurobank la Atena, Weiss şi-a dat demisia din funcţie din motive personale după numai un an şi jumătate de când fusese angajat pentru a repoziţiona Bancpost pe un trend de creştere în condiţii de profitabilitate. Surse bancare afirmă că schimbarea CEO-ului Bancpost a constituit o surpriză, fără să fi existat în ultima vreme semnale în această direcţie, deşi pe piaţă mai circulaseră speculaţii în contextul proiectului de fuziune cu Alpha, care însă tocmai fusese abandonat.

Având în vedere că a stat în funcţie numai un an şi jumătate, probabil că Weiss rămâne cu un pachet com­pensatoriu consistent, ţinând cont că mandatul său stabilit prin contract ar fi putut avea o durată de cel puţin trei ani.

Eurobank recunoaşte contribuţia semnificativă a lui Weiss la îmbunătăţirea lichidităţii şi a operaţiunilor Bancpost în contextul unui mediu de piaţă foarte dificil.

La rândul său, Hassiotis este lăudat de grup pentru rolul pe care l-a jucat în accelerarea creşterii afacerilor din Bulgaria, un moment important fiind fuziunea Postbank cu DZI Bank în 2006, care a întărit cota de piaţă a grecilor.

În ţara vecină Hassiotis a condus o instituţie de credit cu un portofoliu de 2,9 mld. euro la sfârşitul lui 2011, cu circa 0,3 mld. euro mai mic decât cel al Bancpost, dar cu o calitate ceva mai bună, ponderea creditelor neperformante din Bulgaria fiind de 14,6%, faţă de 19% în România. Pe de altă parte, subsidiara bulgară a grecilor a reuşit să păstreze un volum mai mare de depozite, acestea ridicându-se la peste 2 mld. euro, faţă de ceva mai mult de 1,8 mld. euro în cazul Bancpost.

Pe baza calităţii mai bune a creditelor, Postbank a încheiat 2011 cu un profit net de aproape 11 mil. euro în IFRS, în timp ce în România a fost înregistrată o pierdere de 25 mil. euro.

Reţelele teritoriale ale celor două bănci sunt comparabile: în Bulgaria Hassiotis a avut în administrare 201 sucursale, iar în România va conduce o reţea de 265 de unităţi de retail, la care se adaugă 11 centre dedicate clienţilor corporate. Inclusiv din cauza reţelei mari, chel­tuielile operaţionale din România au fost cu circa 80% mai mari decât în Bulgaria, afectând rezultatul. Aceasta va constitui probabil una dintre zonele de atenţie şi pentru noul CEO.

Înainte de a prelua conducerea Postbank acum opt ani, Hassiotis a fost preşedinte al consiliului de administraţie şi CEO al General Bank în Grecia, precum şi viceguvernator şi vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Băncii Agricole a Greciei (Agri­cultural Bank). Anterior, el a ocupat poziţia de country manager al grupului Barclays şi CEO al băncii Barclays în Grecia. De asemenea, a lucrat timp de 17 ani pentru Citibank în Statele Unite, Arabia Saudită, Venezuela, Costa Rica şi Grecia. Mai înainte, bancherul a deţinut funcţii de conducere executivă la Mellon Bank din Pittsburgh şi Londra.

Miercuri s-a aflat la Bucureşti însuşi şeful grupului Eurobank EFG, Nicholas Nanopoulos, care a făcut o vizită şi la Banca Naţională unde a explicat schimbarea intervenită la cârma Bancpost şi a reafirmat angajamen­tul grecilor faţă de subsidiara locală.

În Bulgaria, Hassiotis va fi înlocuit la conducerea Postank de un bancher local, Petia Dimitrova, în prezent CFO al băncii.