Energia eoliană prinde contur : În prima lună a anului aproape 5% din lumina produsă în România a venit de la morile de vânt

Autor: Roxana Petrescu 24.05.2012

Turbinele eoliene montate în zona Dobrogei au livrat în prima lună a anului 4,9% din toată energia transmisă în sistem la nivel naţional, arată datele din cel mai nou raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) care analizează evoluţia pieţei de energie din ianuarie 2012.

Cantităţile de energie eoliană livrate au fost de circa 6 ori mai mari comparativ cu cele din prima lună a anului trecut, în contextul în care anul 2011 a adus la o dublare a capacităţii instalate în parcuri eoliene în România până la circa 1.000 de MW.

Cantitatea de energie livrată de parcurile eoliene din România în prima lună din an, 0,23 TWh, ar fi putut alimenta în acelaşi interval de timp peste un milion de case, cu un consum mediu lunar de circa 200 de kWh.

Datele ANRE arată că în tot anul 2011, turbinele eoliene au avut o producţie de circa 1,9% din total, ceea ce înseamnă o cantitate livrată în sistem de peste 1 TWh.

În ciuda creşterii rapide a acestui sector, producţia de energie din România se bazează în continuare, în cea mai mare parte, pe vechile termocentrale care funcţionează pe cărbuni, ele asigurând în prima parte a anului 40,6% din cantităţile de energie livrate în sistem. Cele două reactoare de la Cernavodă au contribuit cu 20,3%, în timp ce Hidroelectrica a asigurat numai 15,4%, compania fiind afectată la acel moment de secetă. Centralele pe gaze şi cele care mai utilizează păcura au avut o contribuţie de sub 20% din totalul energiei livrată în sistem.

Potrivit celor mai recente estimări disponibile, anul acesta parcurile eoliene ar putea depăşi capacitatea de 2.000 de MW, ceea ce ar aduce o dublare faţă de anul trecut. În 2009, în România funcţionau numai 14 MW instalaţi în parcuri eoliene.