Membrii CNA,din nou în conflict privind prezenţa politicienilor în emisiunile de weekend în campanie

Autor: Laura Mitran 24.05.2012

La şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au participat membrii Răsvan Popescu (preşedinte), Ioan Onisei (vicepreşedinte), Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Mircea Valeriu Deacă.

Narcisa Iorga a dorit să susţină o declaraţie publică, joi, în şedinţă, privind faptul că l-a acuzat pe preşedintele Consiliului, Răsvan Popescu, că "minte public". Iorga a precizat jurnaliştilor prezenţi la şedinţă că a spus acest lucru în momentul în care Răsvan Popescu a spus că nu s-au aplicat niciodată prevederile articolului 66 din Legea nr. 67/ 2004 (Legea alegerilor locale n.r.), potrivit căruia "în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice aflate în competiţie au acces la posturile publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune numai la emisiunile şi dezbaterile electorale", în condiţiile articolelor 63, 64 şi 65. Pot rivit articolului 65, alineatul 7, "timpii de antenă la radiodifuziunile şi televiziunile publice şi private, inclusiv cele prin cablu, se acordă partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale, în fiecare din zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri".

"Am primit acuzaţii din partea domnului Mititelu de genul «Asta e nesimţire»", a spus Iorga în şedinţă, Mititelu precizând că a catalogat respectiva declaraţie drept "obrăznicie", nu "nesimţire".

"Dacă e «obraznică», e şi mai bine. (...) Nu vorbesc niciodată fără acoperire şi întotdeauna verific o informaţie. (...) Am consultat site-ul CNA şi am constat că CNA a aplicat prevederile Legii 67/ 2004 şi în campania electorală pentru alegerile locale din 2004, când dumneavoastră (Răsvan Popescu n.r.) eraţi membru, şi în campania pentru alegerile din 2008, când eraţi preşedinte CNA. Aşadar n-am minţit cu nimic, aţi minţit dumneavoastră public şi nu voi fi acuzată de nesimţire", a spus Iorga.

Declaraţia Narcisei Iorga s-a referit la dezacordul dintre membrii CNA privind aplicarea Legii nr. 67/ 2004 (Legea alegerilor locale).

În urma mai multor discuţii, CNA a adoptat, pe 17 mai, Instrucţiunea privind aplicarea Legii alegerilor locale şi a Deciziei nr. 195 din 24 aprilie 2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Instrucţiunea, care prevede în principal faptul că televiziunile şi radiourile nu pot difuza sâmbăta şi duminica emisiuni la care să participe candidaţi şi reprezentanţi ai partidelor politice ori ai altor competitori electorali, a fost adoptată "la limită", cu şase voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei şi Mircea Valeriu Deacă) şi patru voturi "împotrivă" (Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Mihai Mălaimare).

În următoarea şedinţă, din 22 mai, Răsvan Popescu a spus că instrucţiunea adoptată de şase dintre membrii CNA, în timp ce patru au fost împotrivă, "interpretează" Legea alegerilor locale. "Este o instrucţiune care interpretează legea şi pe care unii dintre noi o vedem diferit. Întrucât eu nu pot să cred în ea nicio secundă şi întrucât am altă interpretare a legii, am zis să nu intru în această dezbatere, pentru că nu pot să apăr ceva în ce nu cred", şi-a justificat Răsvan Popescu refuzul de a apărea pe acest subiect la posturile TV. "În toate aceste zile, m-au sunat foarte mulţi jurnalişti, care mi-au spus că aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată, ca sâmbătă şi duminică să nu poată să invite oameni politici la televizor", a spus Popescu.

Iorga a prezentat, joi, în şedinţă lista de sancţiuni date de CNA privind aplicarea Legii 67/ 2004 în perioadele de campanie pentru alegerile locale din 2004 şi 2008, arătând că Realitatea TV a fost amendată pentru apariţia reprezentanţilor unor partide politice în emisiunile fără caracter electoral precum şi cele de sâmbătă şi duminică, atât în 2004, cât şi în 2008, în acest caz din urmă Răsvan Popescu fiind preşedintele CNA, iar decizia fiind luată în unanimitate de membrii Consiliului.

În şedinţa de joi, Narcisa Iorga i-a cerut preşedintelui CNA să aibă "o poziţie publică cu privire la aşa-zisa interpretare eronată de către unii dintre membri ai CNA a acestei legi (Legea nr. 67/ 2004 n.r.)", solicitând totodată "scuze publice" din partea lui Christian Mititelu, pentru că a catalogat-o drept "obraznică".

În plus, Iorga a semnalat că "în Cotidianul, un cotidian foarte echilibrat şi echidistant", a fost preluat un articol de pe blogul lui "Radu Tudor, de asemenea un jurnalist foarte echilibrat şi echidistant", în care sunt aduse "acuze grave" câtorva dintre membrii CNA şi în care se anunţă că Antena 3 va face plângere penală împotriva deciziei CNA de a interzice prezenţa politicienilor în emisiuni. "Cred cu tărie că Iorga, Onisei şi Jucan trebuie declaraţi persona non grata în audiovizualul românesc şi în mod democratic, ei să se întoarcă de unde au venit: la PDL", a citit Iorga din articolul lui Radu Tudor.

"Atitudinea dumneavoastră de a vă deroba de responsabilitate şi atitudinea domnului Mititelu, care acuză permanent, şi pe mine şi pe domnul Trandafir, că suntem părtinitori duce la astfel de percepţii în opinia publică, iar eu vreau restabilirea adevărului", i s-a adresat Iorga lui Răsvan Popescu, acuzându-l din nou că minte, pentru că a votat în 2008 o sancţiune pe baza articolului 66 din Legea nr. 67/ 2004, iar apoi a spus că legea nu s-a aplicat niciodată.

"E vorba de o sancţiune. Eu nu am această obsesie a sancţiunilor, după părerea mea chiar exagerăm cu sancţiunile în momentul acesta (...). N-am ce să retrag, faptul că nu mi-am amintit un moment în 2008, să fim serioşi, se poate întâmpla să nu-ţi aminteşti nici de anul trecut", a spus Răsvan Popescu.

"Ce pot să vă spun este că o să încerc să duc discuţia aceasta în Parlament, să vedem să nu rămânem la nivelul lui 2004. O să încerc să obţin o documentaţie şi la nivelul EPRA (European Platform of Regulatory Authorities) să vedem dacă mai e vreo ţară în Uniunea Europeană (...), să vedem mai e undeva această ruptură, într-o perioadă de campanie, o ruptură practic artificială între candidaţi şi electorat, între forţele politice şi electorat, pe perioada unei campanii care are totuşi doar o lună de zile şi se desfăşoară într-un singur tur, din care mai ciuntim şi candidaţii sâmbătă şi duminică, mai ciuntim şi forţele politice sâmbătă şi duminică şi după aceea mai avem pretenţii că toate acestea se fac în numele binelui public şi că ar trebui să ducă la un vot mai reprezentativ?! Dimpotrivă, din ce vor apărea mai puţin, din aceea votul va fi mai puţin reprezentativ şi poate mai puţin numeros. Nu ne putem dori o campanie în care oamenii să nu apară şi să nu vorbească", a declarat preşedintele CNA.

"Cred că mergem într-o direcţie greşită de interpretare şi aplicare a normelor, nu în sensul interesului general, ci rămânând la nivelul unei legi din 2004", a mai spus Popescu, adăugând, pe de altă parte, că îşi face datoria de preşedinte al CNA, semnând deciziile adoptate în şedinţe sau trimiţându-le la corectat. "Nu refuz punerea în aplicare a legii, eu spun că nu face bine această interpretare", a mai spus Popescu.

Ioan Onisei, a fost de acord că, "în 2004, România era alta cel puţin din punctul de vedere al mijloacelor de informare în masă", însă a apreciat că "nu este problema CNA" faptul că legea în discuţie este depăşită şi Parlamentul nu a modificat textul legii.

Discuţia a continuat între membrii CNA, Iorga părăsind la un moment dat sala de şedinţe şi revenind ulterior.

Campania electorală în audiovizual a început oficial pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidaţii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale şi de dezbatere electorală difuzate de televiziuni şi radiouri, potrivit Deciziei CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012. Emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale şi emisiunile informative care prezintă activităţile de campanie ale candidaţilor pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri, potrivit articolului 5, alineatul 2, din decizie. Această decizie a fost adoptată de CNA în conformitate cu Legea 67 pe 2004 pentru alegerea autorităţilor locale.