Afacerile VIG au scăzut cu 7% în primul trimestru, dar pierderile s-au înjumătăţit

Autor: Ciprian Botea 23.05.2012

Austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG), care controlează un sfert din piaţa locală a asigurărilor, au raportat în primul trimestru subscrieri de 135 mil. euro din operaţiunile derulate în România, în scădere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, dar şi-au redus aproape la jumătate pierderile.

 

Cele patru companii aflate în portofoliul VIG la sfârşitul lunii martie au cumulat pierderi de 2,7 mil. euro în primele trei luni, în scădere cu 46%, după ce grupul a aplicat un plan de restructurare a operaţiunilor, inclusiv prin reducerea numărului de sucursale şi de angajaţi.

 

"Cheltuielile au scăzut cu cinci puncte procentuale raportat la venturile totale ca efect al măsurilor de restructurare a operaţiunilor. Rata de daună a crescut însă din cauza despăgubirilor mai mari plătite pe poliţe auto ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile şi a sumelor achitate pentru vătămări corporale", potrivit raportului trimestrial al grupului austriac.

 

Volumul despăgubirilor plătite de cele patru companii controlate de austrieci a scăzut cu echivalentul a 5 mil. euro în primul trimestru, ajungând la 96 mil. euro, dar ponderea acestora în totalul subscrierilor a crescut de la 76% la 83% în condiţiile în care afacerile au scăzut mai mult.

 

La acestea se adaugă cheltuieli legate de emiterea şi administrarea poliţelor de 29% din totalul primelor subscrise, rezultând astfel o rată combinată (unul dintre cei mai importanţi indicatori de performanţă din industria asigurărilor) de 112%. O rată combinată de peste 100% indică pierderi. Scăderea afacerilor în primul trimestru s-a datorat exclusiv afacerilor de asigurări generale, unde scă­derea a fost de 9%, iar primele subscrise au ajuns la 117 mil. euro. Austriecii deţineau la finalul lunii martie trei companii de asigurări generale - Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări. Omniasig şi BCR Asigurări au fuzionat însă la începutul lunii mai.

 

Pe asigurări de viaţă subscrierile au crescut cu 2%, până la 28 mil. euro. Asirom subscrie şi poliţe de asigurări de viaţă, dar cea mai mare parte a afacerilor pe acest segment de piaţă sunt derulate prin BCR Asigurări de Viaţă.

 

Creşterea din asigurări de viaţă a fost sub nivelul de anul trecut, când austriecii au raportat o creştere de 8% datorită vânzărilor mai mari prin canalul bancar.

 

"Continuăm să restructurăm portofoliul de poliţe auto şi să creştem afacerile pe asigurări de viaţă", mai scrie în raportul grupului. Restructurarea portofoliului de asigurări auto a adus scăderi de două cifre ale afacerilor Omniasig şi BCR Asigurări în primul trimestru, potrivit unor surse din piaţă.

Pe piaţa locală de asigurări s-au subscris prime de 2,17 miliarde de lei (circa 500 mil. euro) în perioada ianuarie-martie, în creştere cu echivalentul a 7,5 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2010, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Spre deosebire de ultimii doi ani, când asigurările generale au scăzut puternic şi vânzările de poliţe de viaţă au crescut, tendinţa s-a schimbat în primul trimestru din 2012. Astfel, primele din asigurări generale au crescut cu 0,5% şi au ajuns la 1,74 miliarde de lei, în timp ce veniturile din poliţe de viaţă s-au redus cu 0,5%, până la 432 milioane de lei.