Alfred Toepfer continuă galopul în România prin construirea unui siloz de 18.000 de tone pe Dunăre

Autor: Gabriel Razi 21.05.2012

Alfred C. Toepfer Interna­tio­nal, a doua casă de comerţ cu materii prime agricole de pe piaţa locală cu afaceri de peste 400 mil. euro anual, construieşte la Calăraşi un siloz cu o capa­citate de stocare de 18.000 de tone. Traderul mai deţine în acest judeţ o altă unitate de stocare cu o capacitate de stocare similară la câţiva kilometri spre vest în oraşul Olteniţa.

"Proiectul constă în realizarea a şase silozuri (celule metalice - n.red.) de cereale cu capacitatea de 3.000 de tone fiecare, vestiare şi birouri. Uscarea cerealelor se realizează cu un arzător combinat pentru combustibil lichid şi gaz", se arată într-un raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Călăraşi, instituţie care a emis un acord de mediu pentru realizarea investiţiei.

Investiţia în silozul de la Călăraşi se ridică la 2,5-3 mil. euro, potrivit calculelor ZF, ce iau în con­si­derare sumele investite de Alfred Toepfer în construirea altor silozuri cu o capacitate de stocare similară.

Odată cu finalizarea silozului din Călăraşi traderul va ajunge să controleze în România silozuri şi magazii de cereale cu o capacitate totală de stocare de aproape 140.000 de tone.

În acest moment nu este clar când va deveni silozul operaţional, însă datele de la Primăria Călăraşi arată că traderul a primit autorizaţia de construire în luna august a anului trecut, iar termenul de finalizare este de 24 de luni.

Investiţia derulată în prezent mar­ează şi un nou pas spre finalizarea planului de investiţii anunţat în a doua parte a anului trecut de Archer Daniels Midland, com­panie care deţine 80% din acţiunile Alfred C. Toepfer.

Planul vizează extinderea reţelei locale de silozuri a traderului la 16 unităţi prin construirea mai multor puncte de stocare a cerealelor pe Dunăre, a unui terminal de export în Constanţa, dar şi achiziţia unei flote de barje.

Planurile americanilor au prins contur în timp re­cord în condiţiile în care la mai puţin de un an de la primul anunţ traderul a reuşit să ridice de la zero un siloz la Moldova Nouă, să dubleze capacitatea silo­zului deţinut în oraşul Giurgiu şi să construiască în parteneriat cu o altă companie cel mai mare terminal de export din portul Constanţa.

 

Concurenţă mare în Călăraşi

Prin construirea silozului pe Dunăre din Călăraşi Alfred Toepfer îşi consoli­dează poziţia într-un judeţ unde cele mai mari capacităţi de stocare sunt deţinute de traderul rival Glencore (prin compania Romsiloz Cereale), dar şi de producătorii agricoli libanezi de la Agro Chirnogi.

Astfel, americanii de la Toepfer vor ajunge să con­tro­leze capacităţi de stocare totală de 36.000 de tone în judeţul Călăraşi odată cu finalizarea proiectului aflat în prezent în derulare.

De cealaltă parte, Glencore con­trolează capacităţi de stocare (în siloz şi magazii) de 105.000 de tone în oraşul Olteniţa. În oraşul Călăraşi este prezent şi Cargill, liderul pieţei locale de trading cu materii prime agricole, cu un siloz de 30.000 de tone.

Între producătorii agricoli cele mai mari capacităţi de depozitare sunt controlate de grupul de investitori libanezi de la Agro Chirnogi, care deţin silozuri şi magazii de cereale cu o capacitate totală de peste 200.000 de tone.

 

Se luptă într-o piaţă cu potenţial

Concretizarea în teren a planurilor puse pe hârtie anul trecut de principalul acţionar al Alfred Toepfer reconfirmă interesul traderilor multinaţionali pentru piaţa agricolă din România.

Investiţiile făcute de casele de comerţ cu cereale au crescut odată cu recoltele de cereale ale fermierilor locali.

Anul trecut agricultura a devenit "vedeta" după ce recoltele de floa­rea-soarelui, rapiţă, grâu sau porumb ale producătorilor locali au susţinut în mare măsură creşterea economică.

Cerealele şi plantele oleaginoase produse de fer­mierii locali sunt însă şi un adevărat magnet pentru traderii multi­naţionali în condiţiile în care puţini dintre fermierii români îşi permit să investească în ca­pacităţi proprii de stocare a materiilor prime agricole.

Această situaţie avantajează traderii, care cumpără grâul sau porumbul imediat după recoltă, atunci când preţurile sunt în cădere liberă şi vând pe pieţele interna­ţionale atunci când cotaţiile urcă.

Traderii îşi consolidează poziţiile de pe piaţa locală şi pentru că România este considerată a fi un punct strategic pe lanţul internaţional al comerţului cu materii prime agricole.

Poziţia strategică a României le permite traderilor să trimită cerealele româneşti la costuri minime în nordul Africii şi Orientul Mijlociu - acolo unde sunt marii importatori. Alfred Toepfer concurează pe plan local pentru pro­ducţiile fermierilor români cu alte case de comerţ precum Ameropa, Glencore, Cargill, Bunge sau Agricover.

 

Ce investiţii a făcut Alfred Toepfer în ultimele 12 luni în România

Iulie 2011 - a achiziţionat pentru 2,8 milioane de euro un siloz de 12.000 de tone în Biled, judeţul Timiş, în apropierea graniţei cu Ungaria.

Ianuarie 2012 - a demarat construcţia unui siloz de 20.000 de tone în Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin.

Februarie 2012 - a început să opereze prin terminalul de export al cerealelor de 260.000 de tone al operatorului portuar Minmetal din Constanţa, proiect finalizat în 2011.

Februarie 2012 - a intrat în linie dreaptă cu investiţii în curs pentru finalizarea unui proiect greenfield de extindere a capacităţii silozului deţinut deja de trader în oraşul Giurgiu.