Ponta:Încercăm prin prevederi în legea electorală să asigurăm o reprezentare corectă a minorităţilor

Autor: Liviu Dadacus 21.05.2012

Ponta a explicat că există o preocupare referitoare la reprezentarea minorităţilor în Parlament cu privire la minoritarii dintr-un judeţ (circumscripţie electorală).

Premierul a menţionat că nu se doreşte ca, prin Legea alegerilor parlamentare, să se ajungă la o nereprezentare a comunităţii româneşti în judeţele Harghita şi Covasna, unde minoritari sunt românii, sau la o nereprezentare a comunităţii maghiare în judeţele Cluj, Maramureş, Braşov, sau a comunităţii rome, în judeţul Mureş.

"Azi s-a propus în Comisia juridică a Camerei, şi noi susţinem, o prevedere specială ca în judeţele, în circumscripţiile electorale, în care există minorităţi importante - trebuie stabilit de Comisie procentul, 7% sau 8% - şi, dacă candidaţii lor nu câştigă niciun colegiu, atunci acel candidat al minorităţii care obţine cel mai mare număr de voturi obţine şi un mandat de deputat. În cercăm astfel să avem o reprezentare corectă a minorităţilor. Va stabili Comisia juridică procentul în funcţie de datele de la ultimul recensământ", a spus Ponta.

El a precizat că din Legea alegerilor parlamentare, dezbătută luni în Comisia juridică a Camerei, va fi eliminat pragul electoral.

Totodată, Ponta a precizat că independenţii nu vor trebui să mai îndeplinească o cotă specială de jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate, având acelaşi regim ca al candidaţilor aparţinând partidelor parlamentare.