Cel mai ameţitor Martini/ de Daniel Nicolescu

Ziarul Financiar 18.05.2012

Melanj muzical nebun

Celebra orchestră Pink Martini (foto 1) revine la Bucuresti în această lună, sâmbătă, pe 26 mai, la Sala Palatului, în cadrul turneului de promovare pentru albumul "A Retrospective".

"Am încercat întotdeauna să facem din muzica noastră un fel de melanj nebun, care să-i aducă împreună în sală de spectacol pe oameni care n-ar sta în mod normal unii lângă alţii", spune liderul trupei Pink Martini, Thomas Lauderdale. Deşi nimeni nu stă pe loc la concertele Pink Martini, pentru că showurile lor debordează de energie şi au mai întotdeauna un aer festiv, de petrecere unde toată lumea e invitată. Cu un sound ce îmbină influenţe variate, de la cuban-jazz şi muzică de cameră până la marşuri braziliene şi soundtrack-uri de filme noir, muzica lor a ajuns "un pop simfonic global old-fashioned", aşa cum o defineşte astăzi Lauderdale, care se amuză afirmând despre orchestră sa că ar putea fi "trupa de casă a Statelor Unite".

Urmând albumul "A Retrospective", concertul de pe 26 mai va face o trecere în revistă a celor 17 ani de carieră Pink Martini şi va include cele mai apreciate piese ale orchestrei: "Una Notte a Napoli", "Hang On Little Tomato", "¿Donde Estás, Yolanda?", "Hey, Eugene", "Sympathique (Je ne veux pas travailler)", "Lilly", "Que Sera, Sera" sau "Amado Mio". Albumul "A Retrospective" este distribuit exclusiv în România de A&A Records, în librăriile Cărtureşti din întreaga ţară.

Ana Ularu în cel mai recent film al Susannei Bier

Ana Ularu (foto 2) filmează zilele acestea la Praga, pe platoul celei mai recente pelicule ("Serena") semnate de regizoarea daneză Susanne Bier, câştigătoarea de anul trecut a Oscar-ului pentru cel mai bun film într-o limbă străină ("In a Better World"). Actriţa de 26 de ani joacă alături de Bradley Cooper şi Jennifer Lawrence, interpreţii rolurilor principale. Ana a primit anul acesta trofeul Shooting Stars, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal în 2012.

"Serena" este o dramă plasată în perioada crizei economice din perioada interbelică, în statul Carolina de Nord, din SUA. Pelicula va fi lansată în cinema în 2013.

Ana Ularu o interpretează pe Rachel Hermann, mama copilului lui George Pemberton (Bradley Cooper) şi femeia care credea ca va fi aleasă, dar ajunge să fie ilegitimă şi ameninţată. "E un rol cu foarte multă emoţie, un personaj care îşi descoperă puterea şi determinarea prin intermediul instinctului de supravieţuire, unul din eroii subtili ai literaturii", spune Ana. "Şi e o plăcere să construiesc raportul de puteri şi traiectoria lui Rachel, mai ales fiind antagonista Serenei (Jennifer Lawrence), alături de o regizoare pe care o ADOR", povesteşte actriţa.

Un cuplu detonant: Voltaire şi Ţăndărică

Teatrul de Animaţie Ţăndărică a fost prezent sâmbătă, 12 mai, laFestivalul Internaţional de păpuşi de la Istanbul (Turcia)de data asta cu spectacolul pentru adulţi "Candid" (foto 3) şi cu o serie de numere muzicale din"Albă ca Zăpada". "Candid", regizat de maestrul teatrului de animaţie Cristian Pepino, a adunat numeroase premii atât în ţară cât şi peste hotare şi îi are în distribuţie pe: Mihai Dumitrescu, Roxana Vişan, Liliana Gavrilescu, Marin Fagu şi Geo Dinescu Un spectacol modern care foloseşte pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei şi tehnica proiecţiei digitale, Un spectacol alert, plin de culoare şi ritm, cu un limbaj amalgamat, lucru care dă o deosebită savoare. Nuvela lui Voltaire este "citită" cu inventivitate şi umor de regizor, iar esenţa fiecărei întâmplări sintetizează de fapt ideile umaniste despre putere, libertate, iubire, război. De asemenea, la propunerea Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir", actorii Teatrului Ţăndărică au prezentat pentru copiii comunităţii româneşti un colaj de numere muzicale cu păpuşi. Trebuie menţionat aportul deosebit al Institutului Cultural Român care a sprijinit deplasarea trupei teatrului Ţăndărică la prestigiosul festival de la Istanbul.

Festivalul Internaţional de păpuşi de la Istanbul (Turcia) este un festival independent organizat de un artist păpuşar cunoscut, specializat în teatru de umbre, Cengiz Őzek (care a fost prezent şi la Bucureşti, acum 2 ani, la "Festivalul Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie") şi îşi propune să familiarizeze publicul turc, mai ales pe cei mici, cu o gamă largă de spectacole vizuale care să promoveze diverse stiluri de mânuire de la cele tradiţionale, la cele mai moderne. Anul acesta alături de România vor participa trupe din Franţa, Spania, Cehia, Peru, Chile, Olanda, Italia, China şi Singapore.

Expoziţie de patrimoniu artistic moldovenesc la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Primăria din Villanueva de la Cañada a prezentat expoziţia "Patrimoniu artistic moldovenesc din secolele al XV-lea şi al XVI-lea"în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia "Zilei Europei - România, ţară invitată", care s-a desfăşurat în perioada 7-11 mai 2012. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7 mai - 2 iunie, la Centro Cultural La Despernada. ICR doreşte în acest fel să ajungă la numeroşii români care se află în jurul Madridului, oferindu-le o mostră de cultură românească de tradiţie şi de calitate. Expoziţia "Patrimoniu artistic moldovenesc din secolele al XV-lea şi al XVI-lea", realizată de Vlad Bedros, lector la Facultatea de Istoria şi Teoria Artei din Bucureşti, cuprinde fotografii impresionante, unele de detaliu, din câteva biserici cunoscute din România: Popăuţi, Bălineşti, Suceava (biserica Sf. Gheorghe), Humor, Arbore şi Dragomirna (foto 4). Fotografiile au fost realizate de Vlad Bedros, curatorul expoziţiei şi de Geanina Deciu, Anca Dină, Ioana Olteanu şi Carmen Solomonea, restauratoare. "Patrimoniul artistic moldovenesc din secolele al XV-lea şi al XVI-lea reprezintă una dintre cărţile de vizită ale culturii române, o pledoarie completă şi convingătoare, demonstrând vocaţia ei europeană (pe filiera Bizanţului ca factor de europenitate în Europa sud-estică) şi, în egală măsură, capacitatea ei de asimilare personală, creatoare, a unei matrici culturale. Prin minuţioasele intervenţii ale restauratorilor, voalurile de praf şi fum s-au ridicat în ultimii ani de pe frescele pictate în acest interval al artei evului mediu târziu şi astfel o consistentă pagină de artă post-bizantină este pusă într-o lumină mai clară." (Vlad Bedros, curatorul expoziţiei)

Rom-Antique

Salonul de anticariat şi antichităţi Rom-Antique se află la a 42-a ediţie (foto 5; World Trade Center - Hotel Pullman, Sala World Trade Plaza şi Centrul de Conferinţe, 2-3 iunie 2012; ore de vizitare: 10.00-19.00, intrarea este liberă). Având în tradiţie participări internaţionale prestigioase, salonul a reunit de-a lungul ediţiilor de până acum peste 50 de galerii de artă şi colecţionari particulari din România, Anglia, Belgia, Italia şi Irlanda.

Ca şi până în prezent, vor fi prezentate obiecte inedite menite să-i delecteze pe iubitorii de artă: mobilier mare şi mic, ceasuri, tablouri, obiecte tradiţionale vechi, carte, numismatică, monezi, lustre din Italia, obiecte mici de colecţie.

Armonii clasice la seratele Lunaria

Luni 21 mai 2012, de la ora 19, Cvartetul de coarde ArtMusik, alcătuit din muzicieni ai Filarmonicii "George Enescu", vă propune o incursiune în fascinanta lume a clasicismului vienez. Vor fi interpretate opusuri de Wolfgang Amadeus Mozart şi Joseph Haydn. Cvartetul ARTMUSIK (foto 6), ansamblu de tradiţie, cu sute de concerte în cei peste 15 ani de existenţă, are în componenţa sa patru dintre cei mai experimentaţi şi talentaţi membri ai Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti. Aceştia fac parte şi din Orchestra de Cameră a Filarmonicii "G. Enescu" şi din Orchestra "Virtuozii din Bucureşti ". Cei patru muzicieni, adică violoniştiiMarius Bâclea şi Emil Stegar, violistul Florin Matei şi violoncelistul Dan Joiţoiu, au o bogată activitate artistică, susţinând concerte pe majoritatea scenelor româneşti, dar şi în oraşe cu tradişie din Europa , America de Sud sau Japonia.

Radio Romania Cultural şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", organizatorii evenmentului, invită din nou publicul înAula Bibliotecii Centrale Universitare- la o nouă atracţie a Proiectului de educaţie muzicală " LUNARIA". Intrarea este liberă.

Arcadia la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm iniţiază în această primăvară o serie de recitaluri cu solişti şi cvartete de coarde româneşti, ce se desfăşoare la sediul institutului din Oraşul Vechi. Primul concert al seriei, susţinut de cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca (foto 7), a avut loc duminică, 13 mai. Repertoriul a conţinut lucrări de Ludwig van Beethoven, Leoš Janáček şi Adrian Pop. Din componenţa cvartetului fac parte Traian Boală (violă), Răsvan Dumitru (vioară), Ana Török (vioară) şi Zsolt Török (violoncel). Cei patru muzicieni s-au cunoscut în timpul studiilor din cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi au format cvartetul Arcadia în anul 2006.

Membrii Arcadia au participat de-a lungul anilor la diverse cursuri de măiestrie care le-a prilejuit colaborarea cu cvartete prestigioase precum Belcea, Artis, Bartók şi Alban Berg. Din anul 2009, cvartetul este membru al ECMA - European Chamber Music Academy. În acelaşi an, Arcadia a participat pentru prima dată la o competiţie internaţională, "Gianni Bergamo" din Elveţia, unde a obţinut locul doi. Următoarea participare încununată de succes a fost în cadrul primei ediţii a Internationales Kammermusikwettbewerb din Hamburg, unde Arcadia a primit Premiul I, Premiul special "Johannes Brahms" şi Premiul special "Felix Mendelssohn-Bartholdy". Cea mai recentă recunoaştere internaţională a venit la sfârşitul lunii martie a acestui an, când cvartetului i s-au acordat nu mai puţin de trei premii la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012: Premiul I, Premiul Fundaţiei Esterházy şi Premiul Beethoven.