Preşedintele CJUE: România este deosebit de activă în ce priveşte sesizarea Curţii de la Luxemburg

Autor: Lucia Efrim - Mediafax 17.05.2012

"În ceea ce priveşte acţiunile pentru pronunţarea unor hotărâri preliminare, adică problemele pe care le prezintă judecătorii naţionali la Curtea de Justiţie, trebuie să admitem că România este deosebit de activă în acest domeniu, ţinând seama că ţara a intrat în Uniunea Europeană numai în 2007. Dacă se compară situaţia României cu cea a altor ţări care au aderat la Uniune mai demult, precum şi cu experienţele întâlnite de-a lungul extinderii UE, se poate spune că sunt destule cazuri", a spus Vassilios Skouris, răspunzând unei întrebări privind numărul acţiunilor instanţelor române către CJUE, comparativ cu cele ale instanţelor din alte state membre.

În privinţa acţiunilor de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de către România, Vassilios Skouris a spus că nu are o cifră precisă, dar poate spune că sunt foarte puţine.

"Doamna Toader (Camelia Toader, judecătorul român la CJUE-n.r.) îmi face semn că există doar una, care a fost chiar respinsă. Aşa că, în ceea ce priveşte obligaţiile care-i revin României pe partea de drepturi ale Uniunii, nu numai noi, dar şi Comisia a constatat că nu sunt probleme în acest sens. Prin urmare, dacă vorbim despre relaţiile cu Uniunea Europeană, situaţia este mai degrabă destinsă", a conchis preşedintele CJUE de la Luxemburg.

Joi, la Palatul Parlamentului, o delegaţie Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) - condusă de preşedintele instituţiei, Vassilios Skouris - a avut o întâlnire de lucru cu judecătorii şi magistraţii asistenţi ai Curţii Constituţionale.

Din delegaţia CJUE fac parte 13 judecători europeni - între care şi Camelia Toader -, un avocat general şi un grefier al Curţii.