Producătorii de medicamente generice: suntem pe nisipuri mişcătoare

Autor: Ioana David 16.05.2012

Producătorii de medicamente generice spun că nivelul la care ajunge taxa clawback este "înspăimântător" existând şi situaţii de companii care plătesc 30% din vânzările de medicamente compensate în contul acestei taxe.

"Este înspăimântător. Nu ne-am putut imagina că se poate ajunge la un nivel aproape dublu (comparativ cu tranşa precedentă - n.red.) », a spus Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi CEO al Terapia Ranbaxy.

În cazul producătorului Terapia Ranbaxy suma pe care va trebui să o plătească până pe 25 mai, termenul scadent este de aproape 30% din vânzările de compensate (care reprezintă 60-70% din vânările totale), conform informaţiilor furnizate.

Pentru Actavis, vânzările de medicamente compensate reprezintă peste 95% din total, iar în cazul Labormed, acestea au o pondere de 85%. LaborMed plăteşte un clawback de 23% din vânzările de compensate în această tranşă.

Producătorii de medicamente sunt extrem de nemulţumiţi de nivelul mare pe care trebuie să-l plătească în contul acestei taxe şi care, potrivit datelor prezentate este dublu comparativ cu tranşa precedentă. Prima dată în acest an, producătorii au plătit clawback în febrarie însă după o altă formulă. Atunci, companiile au scos din conturi 64 mil. euro, pentru medicamentele vândute în trimestrul patru al anului 2011.

Acum, producătorii plătesc pentru produsele vândute în primul trimestru din 2011, în baza unei formule complexe care ţine cont de creşterea vânzărilor companiei în piaţă şi de cota de piaţă. Fiecare comaniei îşi calculează singură cât trebuie să plătească pe baza acestei formule şi a datelor venite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Producătorii spun însă că au contestat datele de la CNAS şi spun că există inadvertenţe între informaţiile instituţiei şi datele proprii.