Producătorul de seminţe KWS: A fost bătaie pe seminţele de porumb. Anul trecut acesta a fost cea mai profitabilă cultură

Autor: Gabriel Razi 16.05.2012

Producătorul german de seminţe agricole KWS, companie cu afaceri de 0,9 miliarde de euro la nivel mondial, şi-a epuizat deja stocul de seminţe de porumb alocat pentru acest sezon agricol în România pe fondul cererii extrem de mari.

"Anul acesta a fost de excepţie. Am vândut aproape întreaga cantitate de seminţe de porumb. A fost surprinzător pentru că nu aveam pe cât s-a cerut. A fost un an atipic pentru cererea de sămânţă. În alţi ani normali terminam grosul vânzărilor la jumătatea lunii februarie, acum am terminat din ianuarie. A fost o devansare de aproape două luni de zile pentru că cererea a fost foarte mare", a explicat Doriana Niţu, director general al KWS Seminţe, filiala locală a producătorului german, un business de 20 milioane de euro anul trecut.

Interesul agricultorilor români pentru porumb vine după ce toamna trecută seceta a distrus o parte din suprafeţele însămânţate cu rapiţă. În aceste condiţii, o parte din fermieri au înlocuit suprafeţele de rapiţă afectate de secetă cu porumb şi floarea-soarelui.

Mişcarea este vizibilă şi în statistici având în vedere că primele estimări de producţie din acest an arată că suprafaţa însămânţată cu porumb a crescut cu 4%, la 2,7 milioane de hectare.

Interesul agricultorilor locali pentru porumb a schimbat în ultimii trei ani şi strategia germanilor de la KWS.

Dacă în 2008 două treimi din vânzările KWS din România erau acoperite de seminţele de porumb, acum businessul pe această linie acoperă 80% din rulajele anuale.

"Ne concentrăm pe porumb pentru că anul trecut acesta a fost cea mai profitabilă cultură. Lucrurile erau diferite în 2008, atunci când porumbul era 65 de euro/tonă. În perioada aceea profitabile erau rapiţa şi floarea-soarelui. În ultimii doi-trei ani s-au schimbat proporţiile", adaugă Doriana Niţu, cea care conduce business KWS din România de 12 ani, moment în care germanii au intrat pe piaţa locală.

 

O piaţă cu potenţial

Miza afacerilor cu porumb din România pentru KWS este imensă în condiţiile în care piaţa locală are unul dintre cele mai mari potenţiale de producţie pentru porumb dintre toate ţările din Uniunea Europeană.

În prezent, România are cea mai mare suprafaţă însămânţată cu porumb din UE, iar anul trecut producătorii au strâns 11 milioane de tone de porumb în hambare şi silozuri, a doua producţie din UE.

Doriana Niţu subliniază însă că pe piaţă este loc de creştere, dar ea adaugă că avansul va veni doar pe termen lung în condiţiile în care o bună parte din suprafeţe se exploatează tradiţional de fermierii mici.

"În România se cultivă aproape 3 milioane de hectare cu porumb, dar numai jumătate sunt seminţe certificate. În aceste condiţii potenţialul există. Creşterea nu o să vină în termen scurt, poate nici mediu, depinde foarte mult de politica guvernamentală şi de convingerea fermierilor să se asocieze", a mai spus ea.

 

Au investit 15 mil. euro într-o fabrică în Brăila. 80% din producţie merge la export

Gigantul KWS se pregăteşte însă de pe acum pentru a face faţă cererii viitoare în creştere pentru seminţele agricole.

La sfârşitul anului trecut KWS a finalizat o serie de investiţii în unitatea de producţie (staţie de procesare) pe care o deţine în România în localitatea Siliştea, judeţul Brăila.

Investiţiile care au fost făcute în perioada 2007-2011 au scos din conturile companiei germane 15 milioane de euro.

"Din 2002 până în 2007 am făcut import de sămânţă şi producţie pe piaţa locală cu procesare prin terţi, dar nu aceasta era calea", a mai spus ea.

Un alt motor ce a stat în spatele investiţiei într-o unitate de procesare pe plan local a fost businessul de export, segment care acoperă acum 80% din întreaga cantitate de sămânţă procesată de KWS în România.

"Staţia a fost concepută pentru a produce atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export. Vânzările la extern au crescut de la 30% acum trei ani la 80% din tot ce pro ducem. Staţia lucrează la capacitatea maximă", a mai spus Doriana Niţu.

Şi alţi producători de seminţe agricole care operează pe piaţa locală se concentrează pe livrările la extern.

Seminţele produse de KWS la Siliştea ajung în depozitele companiei-mamă din Germania, Bulgaria, Croaţia, Franţa, dar şi în Rusia sau Ucraina - doi dintre cei mai mari jucători pe piaţa cerealelor la Marea Neagră.

 

Estimează o creştere de 25% anul acesta

Pentru acest an Doriana Niţu estimează că în conturile businessului pe care îl conduce vor intra 25 milioane de euro, în creştere cu 25% faţă de anul trecut. Avansul businessului ar urma să vină atât din preţ, cât şi din majorarea în volum a vânzărilor.

"Creşterea va veni din businessul cu seminţe de porumb. Creşte şi piaţa, dar câştigăm şi noi cotă de piaţă. Rămâne de văzut de la cine vom câştiga cotă de piaţă şi cât. Probabil şi ceilalţi jucători au luat de la noi."

Doriana Niţu adaugă că la sfârşitul anului trecut producătorul german avea o cotă de 11% din piaţa locală a seminţelor certificate, iar în acest an avansul businessului va urca cota de piaţă până la 13%.

Creşterea cifrei de afaceri în acest an ar marca a cincea creştere anuală consecutivă a rulajelor pentru KWS în România. În 2007 KWS avea pe piaţa locală afaceri de numai 0,2 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF).

Într-un ritm similar au evoluat şi angajările în cadrul producătorului de seminţe. Dacă în 2007 Doriana Niţu conducea o companie cu 16 angajaţi, acum ea are în subordine 100 de oa meni. Pe parcursul acestui an KWS plănuieşte să îşi extindă schema de personal cu alte zece noi posturi.

KWS concurează pe plan local cu alte multinaţionale precum Monsanto, Pioneer, Syngenta sau Limagrain, dar şi cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea.