Kelemen: Administraţiile locale să atace în contencios decizia de restituire a banilor necheltuiţi

Autori: Andreea Tobias , Kiss Edit 11.05.2012

Kelemen a spus, într-o conferinţă de presă, că Guvernul Ponta şi-a început mandatul încercând să retragă sursele bugetare pe care fostul Executiv le-a alocat administraţiilor publice locale pentru a rezolva problemele comunităţilor locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului UDMR, această decizie ar putea atrage după sine mai multe procese, având în vedere că mai multe consilii locale au adoptat deja hotărâri şi au introdus banii alocaţi în bugetele locale sau au semnat contracte pentru implementarea unor proiecte, bazându-se pe aceste sume, în unele cazuri o parte din lucrări fiind deja executate.

Astfel, Kelemen a afirmat că UDMR propune consiliilor locale să atace în contencios administrativ decizia Guvernului de a retrage fondurile alocate primăriilor.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

"Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern", a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit "ilegal şi ilegitim" 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că restituirea banilor care au fost deja cheltuiţi de către primării nu mai este posibilă, dar modul în care au fost folosiţi va fi verificat de către instituţiile abilitate ale statului.

Mulţi dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun acum că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii.