Rezultatele obţinute de Mediaset, imperiul TV deţinut de Berlusconi, au speriat investitorii. Profitul a scăzut cu 85%

Autor: Andreea Mindrila 10.05.2012

Cotaţiile acţiunilor Mediaset, imperiul TV deţinut de fostul premier italian Silvio Berlusconi, au scăzut pe bursa din Milano după ce rezultatele financiare din primul trimestru, mai slabe decât aşteptările, au speriat investitorii.

Acţiunile celui mai mare radiodifuzor comercial din Italia s-au redus cu 11,4% până la 1,45 euro, iar compania a pierdut o treime din valoare în acest an şi peste 60% în ultimele 12 luni, scrie Financial Times.

Mediaset, care este deţinută în proporţie de 40% de holdingul Fininvest aflat în proprietatea lui Berlusconi, a anunţat recent că profitul net obţinut în primele trei luni ale acestui an a scăzut cu 85%, până la 10,3 milioane de euro.

Mai mult de 90% din veniturile companiei provin din publicitate şi din această cauză Mediaset este afectată de problemele economice din Italia şi de lipsa creşterii economice. Compania a anunţat că dacă situaţia de pe piaţă nu se îmbunătăţeşte, veniturile din acest an se vor situa sub nivelul de 225 de milioane de euro de anul trecut.

Recesiunea din Italia şi Spania, unde Mediaset deţine active, va continua să aibă un impact negativ asupra veniturilor din publicitate în acest an.

Reprezentanţii companiei consideră că desfăşurarea Campionatului European de Fotbal Euro 2012 din iunie şi Jocurile Olimpice din Londra din această vară ar putea contribui la “creşterea dinamismului pe piaţa de advertising, care suferă în continuare din cauza volatilităţii şi a lipsei de vizibilitate”.

Deşi compania a redus în acest an dividendele acordate de la 35 cenţi la 10 cenţi, încă are probleme cu diminuarea costurilor. Veniturile au scăzut cu 14% în primul trimestru, până la 977,8 milioane euro.

Mediaset a anunţat anul trecut că va reduce progresiv costurile operaţionale în toate domeniile importante ale business-ului pentru a economisi până în 2014 suma de 250 milioane euro pe an.