Răzvan Bădălicescu, fostul şef al Citi pe corporate, a părăsit RCS&RDS

Autor: Voican Razvan 10.05.2012

Răzvan Bădălicescu, fost director general adjunct (vicepreşedinte executiv) responsabil cu divizia de corporate banking a Citibank, a părăsit grupul de internet, TV şi telecom RCS&RDS la numai câteva luni după ce fusese cooptat în conducerea executivă, afirmă surse de pe piaţă.

 

Potrivit surselor citate, bancherul fusese recrutat pentru un post de director coordonator pe zona financiar-contabilitate, însă ulterior i-ar fi fost repartizate atribuţii pe zona de dezvoltare de strategii pentru gigantul local din IT&telecom.

Bădă­licescu nu s-ar fi acomodat însă cu stilul de management şi cerinţele din RCS şi a plecat neaşteptat de repede. Rămâne de văzut dacă va face o nouă încercare în sectorul corporatist pe care îl cunoaşte de ani de zile din postura de finanţator sau se va apropia din nou de industria bancară în care şi-a construit cariera până la sfârşitul anului trecut când a încheiat colaborarea cu americanii de la Citi - una dintre cele mai respectate case de corporate banking de pe piaţă.

Dincolo de motivele particulare ale plecării rapide de la RCS, el poate fi considerat unul dintre exemplele de bancheri care se acomodează destul de greu când trec de cealaltă parte a "baricadei", respectiv ies din sistemul bancar şi se angajează într-o corporaţie care le-a fost sau le-ar fi putut fi client la bancă.

De pildă, Bogdan Mihoc, fost şef al trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank, cu mulţi ani de experienţă în domeniu, nu a rezistat decât opt luni în postul de CFO al Ana Holding, grupul controlat de omul de afaceri George Copos. În prezent, el se apropie de finalizarea unui EMBA la London School of Economics.

Similar, Victor Andrei, fost vicepreşedinte al Citi responsabil cu trezoreria, a ocupat pentru numai opt luni funcţia de CFO al companiei de salubritate Urban. În 2011 el a revenit în sistemul bancar după o pauză de cinci ani, în prezent fiind director adjunct al direcţiei operaţiuni de piaţă din BNR.

Pe de altă parte, în ultimii ani s-a format un trend la nivelul companiilor private româneşti şi nu numai care caută să-şi întărească managementul financiar prin recrutarea de bancheri. Astfel de mişcări au avut loc inclusiv în ideea de a facilita dialogul cu băncile într-o perioadă în care negocierile legate de finanţări, refinanţări şi restructurări de credite au devenit mult mai dure.

Inclusiv recrutarea lui Răzvan Bădă­licescu la RCS&RDS a fost pri­vită pe piaţă în contextul în care compania are anul acesta un vârf de plată de circa 350 mil. dolari. În 2011 RCS&RDS a luat un credit de 300 mil. euro de la BCR, CEC şi Credit Suisse pentru refinanţarea unor datorii mai vechi, în condiţiile în care debitele sale însumau 762 mil. euro la sfârşitul lui 2010, potrivit raportărilor către Ministerul Finanţelor. Citibank, pentru care Bădălicescu a lucrat 15 ani, se număra printre băncile apropiate gigantului IT&telecom.

Un exemplu de bancher care a trecut în sectorul corporaţiilor pe o poziţie de top management este Cătălina Bălan, care la sfârşitul lui 2010 a fost recrutată de suedezii de la Medicover pentru postul de CEO pe businessul local al operatorului de servicii medicale. Bălan fusese anterior director de reţea al Bancpost, însă are în CV şi nume de bănci internaţionale precum Citi, BNP şi ABN Amro.

O altă zonă spre care se îndreaptă bancherii atunci când ies din sistem este consultanţa, acesta fiind cazul lui Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners.