Exporturile şi importurile Germaniei au atins niveluri record în martie

Autor: Marius Oncu 09.05.2012

Livrările la extern au urcat cu 0,9% în martie, la 91,8 miliarde de euro, potrivit datelor, ajustate sezonier, publicate de Biroul Federal de Statistică. Importurile au avansat cu 1,2%, la 78,1 miliarde de euro. Atât exporturile cât şi importurile au crescut pentru a treia lună consecutiv.

Surplusul comercial ajustat sezonier s-a menţinut la 13,7 miliarde de euro în martie, peste aşteptările de 13,5 miliarde de euro.

Anunţul privind evoluţia comerţului subliniază, după datele anterioare privind producţia industrială şi comenzile din martie, succesul celui de-al doilea mare exportator la nivel global în a profita de oportunităţile oferite de pieţele emergente.

"Competitiva exonomie germană profită de o revenire a comerţului la nivel global, după o perioadă mai slabă la sfârşitul anului trecut. Dat ele susţin prognoza noastră că economia Germaniei a crescut uşor în primul trimestru", a afirmat Ulrich Rondorf, analist la Commerzbank.

Dacă Germania ar înregistra creştere economică în primul trimestru, ar evita intrarea în recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de contracţie, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut a avut un declin al PIB de 0,2%.