Spotul publicitar pentru reţeaua medicală Medas, interzis de CNA

Autor: Laura Mitran 08.05.2012

Spotul publicitar pentru Medas în care se afirmă că aceasta este "cea mai mare reţea medicală privată care oferă şi consultaţii gratuite prin sistem de asigurări de stat" a fost interzis de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), afirmaţia companiei nefiind susţinută de probe.

Reţeaua medicală Medlife a reclamat la CNA un spot publicitar al Medas, în care se afirmă: "Cea mai mare reţea medicală privată care oferă şi consultaţii gratuite prin sistem de asigurări de stat".

Reprezentanţii Medlife au fost, de altfel, prezenţi în şedinţa de marţi a CNA şi au arătat că se poate dovedi că Medas nu este cea mai mare reţea medicală privată, aceasta fiind Medlife, care oferă de asemenea consultaţii gratuite prin sistem de asigurări de stat.

CNA a cerut şi punctul de vedere al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), care a decis că afirmaţia din spotul Medas "nu a putut fi substanţiată şi, în consecinţă, se încalcă prevederile articolului 5.1 din Codul de Practică în Publicitate elaborat de RAC". Potrivit articolului citat, "anunţatorul trebuie să fie în măsură să probeze veridicitatea datelor, descrierilor, afirmaţiilor, ilustrărilor şi testimonialelor folosite în comunicare. Probele trebuie să fie actuale, relevante şi documentate".

Membrii CNA reuniţi marţi în şedinţă au votat în unanimitate să adopte o decizie de intrare în legalitate pentru spotul Medas, acesta nemaiputând fi difuzat în forma actuală.