Minorităţile vor avea secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice

Autor: Eliana Radulescu 07.05.2012

Uniunea se angajează, de asemenea, să menţină în funcţii reprezentanţii acestui grup numiţi în structurile guvernamentale din administraţia centrală şi locală.

Cele două părţi semnatare au convenit să elaboreze împreună Strategia naţională pentru romi.

Potrivit acordului, USL va acţiona pentru menţinerea mecanismului de reprezentare parlamentară a organizaţiilor minorităţilor naţionale, aşa cum este el în prezent.

În documentul citat se mai arată că grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor va acorda sprijin parlamentar pe toată durata existenţei guvernului, în comisiile de specialitate, în plenul celor două Camere, cât şi în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Grupul minorităţilor a garantat, prin protocol, că va acorda sprijinul său în politica externă şi afacerile europene.

Protocolul mai conţine referiri la reîntregirea salariilor personalului din sectorul bugetar, adoptarea măsurilor reparatorii în ceea ce priveşte calculul cotei de asigurări de sănătate pentru pensionari, adoptarea unei legislaţii juste în privinţa regimului bunurilor imobile confiscate, care să asigure restituirea bunurilor acolo unde ele există şi măsuri reparatorii juste acolo unde aceste bunuri nu mai există, şi referiri la adoptarea legii cadru pentru minorităţile naţionale.

Premierul desemnat Victor Ponta a semnat, luni, protocolul de colaborare cu deputaţii minorităţilor naţionale.

După semnarea protocolului dintre PSD şi Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Ponta a amenţionat că acest acord conţine puncte "clare" şi care sunt în sprijinul funcţionării unui guvern bun pentru România şi în sprijinul respectării şi protejării drepturilor minorităţilor naţionale.

"Este nevoie, pentru guvern, de o majoritate stabilă, pentru a putea să îşi pună în aplicare proiectele, pentru a nu sta tot timpul la un vot sau două diferenţă faţă de cei din opoziţie", a arătat premierul desemnat.

La rândul său, liderul grupului minotităţilor naţionale, Varijan Pambuccian, a precizat că în protocol au fost menţionate chestiuni cu caracter general, care ţin de menţinerea unui echilibru corect între măsurile economice care vor fi luate şi măsurile sociale.