Bode: Nu cred că statul va ieşi câştigător din renegocierea contractelor Hidroelectrica de către USL

Autor: Carol Dan 07.05.2012

"Voi avea o poziţie publică după ce expiră cele zece zile, dar nu cred că statul va fi câştigător. Sper ca aceste negocieri să ţină cont de recomandările Consiliului Concurenţei şi de investigaţia Comisiei Europene. Sper ca statul să fie băiatul deştept din aceste contracte", a afirmat Bode.

Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat sâmbătă că în cel mult zece zile vor fi renegociate contractele cu aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie. El a precizat luni, la audierile din comisiile de specialitate din Parlament, că nu se va implica direct în renegocierea contractelor şi că va desemna o comisie.

Comisia Europeană a anunţat în urmă cu două săptămâni că a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a cumpărat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale.

CE verifică dacă "băieţii deştepţi" au fost favorizaţi prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente. Scopul final este de a se stabili dacă astfel au fost încălcate normele UE în materie de ajutoare de stat.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, şi expiră în 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preţuri sub media pieţei.

Hidroelectrica are în prezent zece contracte directe de vânzare a energiei către companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electro­carbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC şi EFT România.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la contractul cu Hidroelectrica.

Situaţia contractelor bilaterale încheiate de Hidroelctrica a fost deseori criticată, inclusiv de preşedintele Traian Băsescu, pentru preţurile mici la care vinde energia către "băieţii deştepţi".

Renegocierea acestor contracte a început la sfârşitul anului trecut, şi, deşi Guvernul a anunţat mai multe termene, discuţiile nu au fost finalizate.