Dezastrul de la Fondurile Europene continuă şi sub Ponta

Autor: Gabriel Razi 07.05.2012

Fonduri europene

Planul de guvernare al executivului Ponta nu pune pe hârtie nicio măsură concretă pe termen scurt pentru a frâna dezastrul din domeniul fon­durilor europene, unde înfiinţarea Minis­te­ru­lui Afacerilor Europene nu a adus nicio îmbunătăţire. În timp ce Ro­mâ­nia se află sub riscul de a avea linii de finanţare de miliarde de euro sus­pendate în urma neregulilor, Guvernul Ponta se mulţumeşte să promită că va "creşte sub­stan­ţial gradul de absorbţie până la sfârşitul anului".

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, continuă astfel şi sub guvernarea USL să conducă un minister care nu are în sub­ordine nicio altă instituţie im­plicată în aducerea în economie a banilor europeni.

Noul executiv nu vine cu nicio măsură care să schimbe din temelii sistemul de atragere a ba­nilor europeni în economie, deşi atât indicatorii economici, cât şi bugetul de anul acesta au fost con­struiţi pe baza estimării că pâ­nă în decembrie vor intra în eco­no­mie 3,5 mld. euro din banii eu­ro­peni. Realitatea din teren arată însă că ţinta pusă pe ta­pet de ulti­me­le două guvernări este nerea­listă, în contextul în care în primii cinci ani de luat bani europeni în economie au intrat 1,3 miliarde de euro, numai 6,5% din banii puşi la dispoziţie de Bruxelles în intervalul 2007-2013.

USL nu are un plan concret nici în privinţa programelor pe fonduri UE pentru Transport şi Mediu - linii de finanţare prin care România are disponibile 10 miliarde de euro pentru investiţii.