Nici dobânzile mai mici nu mai atrag clienţi: creditul de consum, minus jumătate de miliard de lei în martie

Autor: Ciprian Botea 06.05.2012

Clienţii nu s-au lăsat convinşi de promoţiile agresive la creditele de consum aruncate de bancheri pe piaţă în această primăvară, astfel că vânzările de credite noi în luna martie au fost cu 460 de milioane de lei sub nivelul rambursărilor efectuate în aceeaşi perioadă.

Soldul creditelor de consum a coborât sub 61,6 miliarde de lei (14 mld. euro) la sfârşitul lunii martie faţă de 62 miliarde de lei în februarie, declinul accentuându-se comparativ cu lunile anterioare chiar dacă bancherii s-au bătut mai aprig pentru a atrage clienţi cu reduceri de dobânzi şi comisioane sau simplificarea procesului de acordare a finanţărilor.

Băncile mari încearcă acum să resusciteze vânzările de credite de consum după ce bilanţurile li s-au subţiat în ultimii trei ani şi veniturile din dobânzi şi comisioane au scăzut drastic.

Volumul finanţărilor de nevoi personale este în prezent cu 20% sub nivelul record de peste 76 miliarde de lei înregistrat la începutul anului 2009, potrivit datelor BNR.

Vânzările de credite nu şi-au revenit spectaculos în condiţiile în care bancherii, chiar dacă îşi promovează mai agresiv produsele, sunt mai atenţi la clienţii pe care îi finanţează, ţinta principală fiind clienţi care au avut un comportament de plată bun în trecut sau care îşi încasează salariul în cont.

Totodată, nu toate băncile au intrat în această cursă a vânzărilor de credite pentru că nu au resurse suficiente, mai ales în cotextul în care întreaga piaţă a creditelor de consum s-a mutat spre finanţările în lei.

"Este dificil de evaluat nivelul resurselor în lei ale băncilor, în special în această perioadă, în care probabil se doreşte în continuare reducerea dependenţei de resurse externe", afirmă Vlad Muscalu, economist al ING Bank.

Băncile au început să scoată în faţă creditele de consum pentru a-şi echilibra balanţa între costuri şi venituri, având în vedere că aceste împrumuturi având cele mai mari marje de câştig (diferenţa dintre dobânda plătită la depozite şi cea încasată la credite). Acestea comportă însă şi cele mai mari riscuri pentru că nu au în spate garanţii materiale, unii clienţi fiind tentaţi să renunţe la plata ratelor imediat ce întâmpină dificultăţi financiare.

Toate ofertele scoase în faţă de bănci prezintă acum împrumuturi în lei, bancherii fiind forţaţi să meargă în această direcţie după ce BNR a modificat regulamentul de creditare a persoanelor fizice, iar finanţările în valută destinate consumului nu mai pot fi vândute fără garanţii de minimum 133% din suma împrumutată.

Printre băncile care promovează în prezent creditele de consum în lei se numără cei mai mari jucători din piaţă, BCR şi BRD, dar şi CEC Bank, Bancpost sau OTP Bank. Şi austriecii de la Volksbank, care renunţaseră la vânzarea de credite fără garanţii odată cu apariţia crizei, au revenit pe această nişă în primăvară.

Dobânzile anuale efective afişate de aceste bănci variază între 12% şi 17% pe an, astfel că rata lunară la un împrumut de 30.000 de lei pe 5 ani ajunge de la 640 la 730 de lei.

La finalul lunii martie, dobânda anuală efectivă medie la un credit de consum în lei depăşea 15% pe an, potrivit datelor BNR.

Cele mai multe credite de consum aflate în prezent în portofoliile băncilor au fost acordate în valută, soldul acestora ajungând la echi valentul a 36,5 miliarde de lei (8,3 mld. euro) la sfârşitul lunii martie, potrivit datelor de la BNR. O mare parte din aceste credite sunt garantate însă cu ipoteci şi sunt acordate pe perioade de timp mai lungi.

Creditul de nevoi personale cu ipotecă a dispărut practic după adoptarea noului regulament de creditare, care limitează perioada de rambursare la 5 ani, pentru că suma care poate fi accesată în noile condiţii se diminuează drastic. Soldul creditelor în valută a scăzut cu echivalentul a 100 mil. euro pe parcursul lunii martie.

Şi volumul creditelor în lei se află pe un trend descendent, ajungând la 25,1 miliarde de lei la sfârşitul lunii martie, pentru că în ciuda eforturilor bancherilor rambursările şi închiderile de conturi încă depăşesc vânzările noi.

Peste 1,3 milioane de conturi de credite de consum au fost închise în criză, numărul acestora coborând în prezent sub 3,5 milioane de conturi, în condiţiile în care la finalul anului 2008 fusese atins un vârf de 4,8 milioane de conturi.

O parte din aceste credite au fost rambursate, dar multe au fost închise de bancheri şi trimise la recuperare pentru că clienţii nu şi-au mai plătit ratele lunare.