Ce greşeli trebuie să eviţi când cauţi un job?

Autor: Corina Mirea 06.05.2012

Rata şomajului a ajuns anul acesta în România la 7,5%, în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În aceste condiţii, managerii care fac recrutări pot fi mai exigenţi atunci când vine vorba despre intervievarea candidaţilor pentru posturile vacante deoarece, în teorie cel puţin, angajatorii "au de unde alege".

Deşi majoritatea celor ce aplică pentru noi locuri de muncă sunt conştienţi de importanţa CV-ului sau a vizibilităţii în mediul online, se întâmplă ca micile greşeli pe care le comit la interviuri să le distrugă toate şansele de a obţine respectivul post.

Ce greşeli trebuie să eviţi când cauţi un job?

Dacă CV-ul unui şomer pe termen lung ajunge să impresioneze managerul de HR al unei companii, cu siguranţă el va fi invitat să ia parte la un interviu prin telefon. Acesta este modul prin care lista candidaţilor este triată şi compania încearcă să se asigure că la interviul faţă în faţă vor veni doar cei mai buni oameni pentru postul vacant, scrie site-ul de ştiri mashable.com. Aşadar, aplicanţii trebuie să fie pregătiţi ca în orice moment să poată răspunde clar şi la obiect oricărei întrebări a angajatorului.

Ţinuta, mimica şi gestica sunt elementele la care orice director de HR este atent. Un candidat emotiv şi nesigur îi arată acestuia faptul că omul potrivit pentru job-ul pe care îl oferă se lasă încă aşteptat.

Cu toate că oricare angajator îşi îndeamnă candidaţii să vorbească despre istoricul lor profesional sau despre ce aşteptări au de la un job, aceştia nu ar trebui să vorbească prea mult despre alte oferte pe care le au sau despre interviul la care trebuie să ajungă în zece minute de la terminarea celui la care se află în acel moment.

Din păcate, în prezent, există foarte mulţi oameni care au dificultăţi în a îşi găsi un loc de muncă. Fie că aceştia sunt tineri absolvenţi de studii superioare sau şomeri pe termen lung, procesul de căutare a unui loc de muncă este adesea lung şi anevoios. Însă, împărtăşirea acestor experienţe nefericite cu managerul care îi intervievează nu vor avea efectul scontat, din contră, nu vor face decât să le diminueze orice şansă de a obţine postul vizat.

Dacă a demisionat de la fostul loc de muncă sau a fost chiar concediată, este evident pentru fiecare manager de HR că persoana pe care urmează să o evalueze nu avea o relaţie "sănătoasă" cu angajatorul său anterior. Prin urmare, orice tentativă a candidatului de a îşi denigra fostul şef îi va construi acestuia o reputaţie negativă şi căutarea sa pentru un loc de muncă va trebui să continue.

Încrederea a devenit în ultimii ani un atribut tot mai important al oamenilor de carieră. Managerii companiilor de pe piaţa locală vor ca angajaţii lor să se dezvolte din punct de vedere personal. Totuşi o doză prea mare de încredere în sine a unui candidat poate inspira adesea îngâmfare, iar respectarea regulilor nescrise ale procesului de căutare pentru un loc de muncă poate decide durata pe care şomerii sau tinerii absolvenţi o vor petrece în afara câmpului muncii.