Bursa vrea să se garanteze că investitorii îşi primesc acţiunile în portofoliu şi banii în buzunar

Ziarul Financiar 03.05.2012

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Depozitarul Central încearcă să înfiinţeze o instituţie care să garanteze investitorilor că îşi vor primi banii şi acţiunile în urma decontării tranzacţiilor, după modelul Casei de Compensaţie care garantează decontarea tranzacţiilor cu instrumente derivate.

Este vorba despre o Contraparte Centrală pentru piaţa spot (la vedere) de acţiuni, instituţie care garantează investitorilor care vând acţiuni că îşi vor primi banii în urma tranzacţiilor, iar celor care cumpără acţiuni că vor primi respectivele acţiuni în portofoliu.

În prezent, pe piaţa locală, nu există nicio instituţie care să garanteze că decontarea tranzacţiilor are loc în orice condiţii. Depozitarul Central este responsabil doar de decontarea tranzacţiilor, însă nu garantează că după ce are loc decontarea tranzacţiilor investitorii îşi primesc efectiv banii sau acţiunile în cont. Cu toate acestea, până în prezent, pe piaţa locală nu a existat nicio decontare eşuată, iar investitorii şi-au primit fie banii, fie acţiunile în trei zile din momentul executării tranzacţiei.

"Singura funcţie care lipseşte în prezent de pe piaţa locală de capital este garantarea tranzacţiilor pe piaţa spot. Analizăm alături de Bursa de Valori Bucureşti oportunitatea înfiinţării unei Contrapărţi Centrale care va administra riscul de default al decontării tranzacţiilor pe piaţa spot", a spus Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.

Înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale, după modelul Casei de Compensaţie care garantează decontarea tranzacţiilor cu instrumente derivate, este un proiect mai vechi de-al Bursei de la Bucureşti. Pentru micii investitori, cu portofolii în valoare de câteva zeci de mii de euro, avantajele înfiinţării unei astfel de Contrapărţi Centrale sunt destul de puţin vizibile, în schimb, pentru marii investitori, o astfel de instituţie ar putea face diferenţa prin costuri mai reduse şi acces mai facil la piaţă.

De exemplu, există situaţii în care marii investitori nu folosesc banii proprii pentru a cumpăra acţiuni de la bursa din Bucureşti, ci linii de credit, iar o astfel de Contraparte Centrală se asigură că indiferent de ce se întâmplă cu banca creditoare sau chiar cu marele investitor, vânzătorul de acţiuni româneşti îşi va primi banii în urma tranzacţiilor.

"Pentru investitorii străini, o Contraparte Centrală reduce din costurile tranzacţionării pe piaţa românească. Acum, un investitor străin trebuie să îşi ia măsuri suplimentare de precauţie, care implică costuri suplimentare, pentru a se asigura că îşi primeşte banii sau acţiunile atunci când tranzacţionează pe piaţa românească. Marile bănci străine de investiţii nu vorbesc despre România decât dacă investitorii le întreabă despre această ţară, astfel că este important ca Bursa de la Bucureşti să se facă mai cunoscută", a spus Giulio di Cerbo, preşedintele Depozitarului Central din Italia, parte a grupului Bursei de Valori din Londra.

Potrivit lui Dan Paul, vicepreşedintele BVB, această contraparte centrală ar urma să fie construită alături de Depozitarul Central din Italia. Italianul Giulio di Cerbo, fost bancher de investiţii la Citigroup, a mai lucrat cu Bursa de la Bucureşti în 2009 în calitate de senior Executive Global Strategy, misiunea lui fiind atunci să construiască o platformă de tranzacţionare pentru acţiunile europene operată de Bursa de la Bucureşti. Acest proiect nu s-a materializat nici în prezent.

Un alt proiect important al Depozitarului Central este aderarea la platforma paneuropeană Target2Securities care va deveni operaţională în 2015. Marţi, 8 mai, la Frank­furt, Depozitarul Central va semna alături de alte opt instituţii similare din Uniunea Europeană contractul de aderare. Despre avantajele aderării la platforma Target2Securities, Jean-Michel Godeffroy a comentat:

"Platforma paneuropeană de decontare va reduce cu 90% costurile decontării tranzacţiilor transfrontaliere şi va creşte siguranţa operaţiunilor de post-tranzacţionare. Mare parte din depozitarii centrali din UE vor adera la această platformă, iar pentru cei care vor adera în primul val, aşa cum este cazul Depozitarului Central din România, există beneficii legate de discounturi."