Garanti are 15 mil. dolari de la IFC pentru a da garanţii exportatorilor

Autor: Ciprian Botea 03.05.2012

Garanti Bank, subsidiara locală a grupului turc cu acelaşi nume, a contractat o linie de finanţare de 15 mil. dolari de la International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale, pentru garanţii acordate companiilor cu activităţi de import-export. Banca poate acorda firmelor garanţii totale sau parţiale în cadrul tranzacţiilor internaţionale pe care acestea le derulează. Principalele sectoare economice vizate de Garanti sunt agricultura, energia şi industria metalurgică.

"Prin extinderea afacerilor pe pieţe noi, companiile care primesc garanţii prin acest program vor contribui direct la refacerea economiei româneşti", spune Murat Atay, directorul generali al Garanti.

Turcii de la Garanti susţin că activitatea de garantare a activităţilor de comerţ internaţional a băncii a crescut în mod constant în ultimii ani atât pe segmentul corporate, cât şi cel al IMM-urilor. Majoritatea clienţilor băncii sunt producători de ultilaje, de echipamente şi instalaţii electrice, textile şi metalurgie. Majoritatea acestor companii derulează activităţi de comerţ cu parteneri din ţări precum Germania, Italia, Franţa sau Turcia.