Întrebarea săptămânii în avocatura de business: se întoarce Cătălin Predoiu la ZRP?

Autor: Cristi Moga 03.05.2012

Avocatul Cătălin Predoiu, cel care timp de 50 de luni a renunţat la avocatura de business pentru fotoliul de ministru al justiţiei, pe care i-l va preda săptămâna viitoare lui Titus Corlăţean, se află în situaţia de a alege între continuarea carierei politice şi întoarcea la firma Zamfirescu Racoţi Predoiu, care încă îi poartă numele.

Înainte să devină ministru, Predoiu a înfiinţat în anul 1995 (la 27 de ani) firma Racoţi Predoiu, pe care zece ani mai târziu a alipit-o societăţii fondate de Călin Andrei Zamfirescu, unul dintre cei mai reputaţi avocaţi de instanţă din România.

Firma astfel înfiinţată în 2005 a generat până în 2008, când Predoiu a devenit ministru, venituri de aproximativ 7 milioane de euro şi un profit net de 3-4 milioane de euro distribuit către un grup de 5-6 avocaţi, adică o medie aproximativ jumătate de milion de euro per partener în cei trei ani.

Propus de PNL pentru poziţia de ministru, Predoiu a renunţat la avocatura de business pentru a se alătura guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu şi a fost menţinut în funcţie şi în mandatele lui Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Potrivit informaţiilor vehiculate în mediul politic, Predoiu a fost pe punctul de a intra şi în guvernul lui Victor Ponta, dar tocmai reprezentanţii PNL au fost cei care s-au opus numirii sale.

Istoria îl va ţine minte pe Predoiu drept ministrul în mandatul căruia a intrat în vigoare Noul Cod Civil, situaţie cu care specialiştii în drept se confruntă odată la 150 de ani.

Pe de altă parte, Zamfirescu Racoţi Predoiu a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 4,5 milioane de euro şi un profit de 2,5 milioane de euro care se împarte către cinci parteneri, adică o medie de 500.000 de euro pentru fiecare într-un singur an.

Întrebarea care se ridică acum este: va renunţa Predoiu după patru ani de carieră politică la faima şi puterea care ţi-o oferă acest domeniu pentru a se întoarce în avocatura de afaceri care poate oferi câştiguri chiar şi de 50 de ori mai mari? Sau va alege să rămână în politică, urmând eventual să candideze pentru un post de parlamentar în toamnă?

Un prim răspuns va da probabil săptămâna viitoare, după predarea mandatului.