Ruşii de la TMK, singurii pe profit dintre cele şapte combinate siderurgice cu afaceri de 1,3 miliarde de euro

Autor: Adrian Cojocar 30.04.2012

TMK Artrom Slatina (ART), parte a grupului rus TMK, este unul dintre puţinele combinate siderurgice importante din România care au reuşit anul trecut să revină pe profit, în condiţiile în care combinatele controlate de principalele două grupuri siderurgice de pe plan local, ArcelorMittal şi Mechel, au continuat să înregistreze pierderi semnificative.

TMK Artrom a încheiat anul 2011 cu un câştig net de 67,5 milioane de lei, după trei ani în care s-a aflat pe pierdere ca urmare a crizei financiare mondiale. Rezultatul pozitiv s-a datorat avansului afacerilor, care s-au majorat cu 28% anul trecut, la 856,3 milioane de lei (202,1 milioane de euro).

Ruşii mizează şi în 2012 pe obţinerea unui profit de 41,8 milioane de lei şi pe un avans la nivelul afacerilor de 11,9%. TMK mai deţine un combinat la Reşiţa care este principal furnizor pentru TMK Artrom.

Trei din cele patru combinate din România deţinute de miliardarul Igor Zyuzin, prin intermediul grupului Mechel, şi-au majorat anul trecut afacerile cu circa 39%, însă au înregistrat pierderi de asemenea mai ridicate, care au cumulat 335,7 mil. lei (79 mil. euro).

Laminorul Brăila (LMRU), combinat preluat recent de Mechel, a înregistrat un avans spectaculos al afacerilor în ultimii doi ani, ajungând anul trecut la venituri de aproape 1,1 miliarde de lei (249 mil. euro), de la 19 mil. lei (4,8 mil. euro) în 2009. Cu toate acestea compania şi-a majorat pierderile de patru ori, la 132,9 mil.lei (31,4 mil. euro). Combinatul din Târgovişte a raportat pierderi asemănătoare, de 133,5 mil.lei (31,5 mil. euro).

Una dintre explicaţiile pentru pierderile înregistrate anul trecut de majoritatea combinatelor siderurgice este scumpirea materiilor prime de bază, în condiţiile temperării creşterii afacerilor producătorilor din sector ca urmare a reducerii ritmului de creştere economică la nivelul majorităţii statelor importante şi intrării în recesiune a zonei euro de pe final de an 2011.

Preţul oţelului a avut o evoluţie ascendentă până în luna august a anului trecut, când a atins un maxim de aproape 700 de dolari/tonă la bursa din Londra. De la acea dată însă, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare, cotaţia oţelului a înregistrat un declin puternic, ajungând în prezent la un nivel de 475 dolari/tonă, respectiv cu 30% sub maximele de pe parcursul lui 2011.

Trei din cele patru combinate deţinute de miliardarul indian Lakshmi Mittal, listate pe bursă şi care au făcut publice rezultatele, şi-au redus anul trecut pierderile cu 55%, la 81,9 mil.lei (19,3 mil. euro).

Cele trei combinate ale ArcelorMittal de la Roman, Iaşi şi Hunedoara au avut anul trecut afaceri cumulate de 1,47 mld. lei (348,4 mil. euro), cu 48% mai mari faţă de cele realizate în 2010.

Perspectivele pentru anul 2012 la nivelul sectorului sunt mixte, unele combinate, precum cel din Iaşi, mizând în continuare pe creşteri de două cifre, respectiv pe un avans de 32% la nivelul veniturilor, în timp ce combinatul ArcelorMittal Roman se aşteaptă la un declin de 14,7% al veniturilor şi revenirea pe profit, cu un rezultat pozitiv de 12 mil. lei (2,8 mil. euro).

Asociaţia Mondială a Oţelului şi-a redus de curând prognoza de creştere a producţiei de oţel pe plan internaţional la 3,6% în 2012 din cauza încetinirii economiei chineze.