Revoluţia de la SIF Muntenia ajunge în instanţă, iar dividendele rămân în aer

Ziarul Financiar 29.04.2012

Adrian Andrici, unul dintre cei mai puternici investitori de pe bursă, a atacat la Tribunalul Bucureşti înregistrarea hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de la SIF Muntenia din 12 aprilie 2012 şi susţine că procesul-verbal publicat de conducerea SIF este diferit de cel anunţat în AGA.

"Cererea de intervenţie a fost înregistrată cu nr. 604564/26.04.2012 şi priveşte nelegalitatea înregistrării, având ca motiv principal solicitarea SIF Muntenia de înregistrare a unor hotărâri contrare celor comunicate în şedinţa Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SIF Muntenia din data de 12.04.2012 şi consemnate în procesul-verbal de şedinţă al adunării", a preciat Andrici într-un comunicat transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti şi CNVM.

Andrici este unul dintre acţionarii care au votat în AGA împotriva situaţiilor financiare şi a raportului anual prezentate de administratorul SIF Muntenia. El este şi membru în Consiliul Reprezentanţilor de la SIF4. Din grupul de acţionari "revoluţionari" mai face parte şi Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly din Afumaţi, dar şi unele fonduri de investiţii.

Potrivit unor surse prezente la AGA, în timpul şedinţei s-a anunţat că punctele de pe ordinea de zi au fost respinse, lucru consemnat şi în procesul-verbal de şedinţă. La o săptămână de la AGA, conducerea SIF Muntenia a anunţat pe bursă că toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate, cu o diferenţă foarte mică între voturile pentru şi voturile împotrivă. Diferenţa au făcut-o voturile exprimate prin corespondenţă.

Până ce instanţa se va pronunţa asupra cererii lui Andrici, hotărârile AGA nu vor putea fi înregistrate la Registrul Comerţului şi nu se vor putea aplica, ceea ce înseamnă că va fi amânată şi plata dividendelor.

În AGA de la SIF Muntenia s-a discutat propunerea administratorului Muntenia Invest privind distribuirea de dividende în valoare de 65,37 mil. lei, reprezentând întregul profit raportat de SIF4 anul trecut. Unii acţionari nu au fost de acord cu profitul raportat de societate susţinând că acesta este prea mic, în condiţiile în care SIF4 a vândut anul trecut pachetul de acţiuni deţinut la BCR. Ei au cerut refacerea situaţiilor financiare şi un dividend mai mare.

Dividendul brut pe acţiune propus de conducerea SIF4 este de 0,081 lei/acţiune, iar data de înregistrare pentru dividend este 30 aprilie 2012.