Un acţionar al SIF Muntenia contestă AGA în care s-au aprobat rezultatele pentru 2011

Autor: Stefan Musgociu 27.04.2012

"Subsemnatul Adrian Andrici (...) vă comunic, spre informarea investitorilor din piaţa de capital că pe 26.04.2012, ora 15, am înregistrat la Oficiul registrului comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti o cerere de intervenţie în nume propriu împotriva cererii de înregistrare menţiuni cu nr. 602696/25.04.2012 formulate de SIF Muntenia pentru înregistrarea hotărârilor Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SIF Muntenia din data de 12.04.2012. Cererea de interventie (...) priveşte nelegalitatea înregistrării, având ca motiv principal solicitarea SIF Muntenia de înregistrare a unor hotărâri contrare celor comunicate în şedinţa Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SIF Muntenia din data de 12.04.2012 şi consemnate în procesul-verbal de şedinţă al adunării", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Andrici către Bursa de Valori (BVB), Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi SIF Muntenia.

Rezultatul voturilor exprimate în AGA derulată în 12 aprilie a fost neclar după şedinţă, astfel că deciziile AGA au fost anunţate abia pe 19 aprilie. Potrivit preşedintelui de şedinţă şi al Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor, Marian Dinu, acesta împreună cu secretarii AGA au analizat după AGA argumente legale privind interpretarea unor voturi exprimate prin corespondenţă care pot schimba rezultatul votului.

Dinu a anunţat, pe 18 aprilie, că la o zi după AGA a primit de la secretarii de şedinţă un proiect al procesului verbal al dezbaterilor, "aşa cum a fost întocmit de aceştia".

Surse din acţionariatul SIF Muntenia prezente la AGA au declarat pentru MEDIAFAX că înaintea votului din sala de şedinţă mai mulţi investitori care au votat prin corespondenţă şi-au modificat votul. Potrivit surselor respective, în urma schimbării votului majoritatea punctelor de pe ordinea de zi, printre care propunerile de dividend, rezultatele financiare pentru 2011 şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an au fost respinse.

Totuşi, după mai multe zile de analizare a argumentelor legale privind interpretarea voturilor, SIF Muntenia a anunţat pe 19 aprilie că toate propunerile de pe ordinea de zi au fost aprobate.

Potrivit unui raport al SIF Muntenia, propunerile privind dividendul, situaţiile financiare de anul trecut şi bugetul pentru acest an au fost aprobate în AGA cu o diferenţă foarte mică între voturile "pentru" şi "împotrivă".

Dividendul brut propus aprobat în AGA este de 0,081 lei/acţiune, similar celui acordat în 2011. Valoarea totală a dividendelor, de 65,3 milioane lei (14,9 milioane euro), reprezintă peste 99% din profitul net înregistrat anul trecut, de 65,7 milioane lei (15 milioane euro).

Atât timp cât un acţionar contestă la Registrul Comerţului hotărârile AGA, acestea nu se pot aplica fără decizia unui judecător. Tribunalul nu a stabilit încă un termen pentru judecarea cauzei.

Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, alături de un grup de acţionari, au votat împotriva bilanţului pentru anul trecut al SIF Muntenia şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut.

Grupul de acţionari care s-a opus propunerilor SIF Muntenia controlează peste 10% din acţiunile SIF, potrivit ZF. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu deţine pachete importante, de peste 1% la patru din cele cinci SIF-uri.

Potrivit unor surse din piaţă citate de ZF, Iaciu deţine 2-3% din acţiunile SIF Muntenia.

În prima parte a şedinţei bursiere de vineri, titlurile SIF Muntenia erau în scădere cu 1,22%, la 0,77 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii este de 621,4 milioane lei (142 milioane euro).