Creţu, Kiwi Finance: Unele bănci mari nu mai au bani de creditare

Autor: Ciprian Botea 29.04.2012

"Martie a fost încă o lună de aşteptare pentru bănci având în vedere şi noul regulament de creditare a populaţiei. Sunt bănci care finanţează în continuare, chiar dacă nu la turaţie maximă, dar există unii jucători care nu mai vând la nivelul anterior pentru că trebuie să se autofinanţeze", afirmă Creţu.

Această situaţie este confirmată şi de statisticile publicate de BNR, care indică o contracţie uşoară a creditării populaţiei în luna martie, soldul împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi companiilor ajungând la echivalentul a 104 miliarde de lei (23,8 mld. euro).

Unele subsidiare de bănci străine ţin încă sus dobânzile la depozite pentru a atrage clienţi noi sau pentru a-i păstra pe cei existenţi, în condiţiile în care băncile-mamă le-au transmis directive clare că trebuie să se finanţeze mai mult la nivel local.

Lupta pe depozitele în lei s-a mai relaxat în ultimele săptămâni, dar finanţarea în euro rămâne încă un subiect sensibil.

"Problema sistemului bancar este că s-a dezvoltat ca o subsidiară a grupurilor străine, iar băncile locale au devenit bănci de plasament. Nici nu prea aveau însă de ales pentru că era o concurenţă foarte mare pe preţ şi acestea trebuia să facă rost de resurse ieftine. Acum e greu să treci peste noapte la o politică coerentă de active şi pasive", consideră Creţu.

El afirmă că din funcţia de director de vânzări al Kiwi, pe care a preluat-o în această primăvară, şi-a propus o dublare a volumului creditelor intermediate într-un interval de doi ani, în contextul în care vrea să intre şi pe nişa întreprinderilor mici şi mijlocii.

"Ne-am dori să intrăm şi pe segmentul IMM-urilor pentru că aici este un punct de inflexiune al băncilor. Nu se caută într-un mod calitativ oameni care vor să dezvolte o afacere. Băncile judecă riscul doar din punctul de vedere al întregului portofoliu de clienţi, dar noi nu avem istoricul necesar pentru a studia statistic variaţia riscului de credit."

Kiwi este cel mai mare broker local de credite şi a intermediat anul trecut un volum de credite de 60 mil. euro.

Creţu crede că gradul de intermediere a creditelor va creşte, chiar dacă pe piaţa de brokeraj sunt puţini jucători, pentru că mulţi clienţi nu au timpul necesar să caute cea mai bună ofertă şi atunci apelează la consultanţă.