Cel mai puternic preşedinte de SIF, atacat pe teren propriu în AGA de unul dintre cei mai mari acţionari

Autor: Andrei Chirileasa 26.04.2012

Constantin Frăţilă, unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF Transilvania (SIF3), a solicitat în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) desfăşurată ieri la Braşov, aprobarea începerii acţiunii în răspundere împotriva preşedintelui consiliului de administraţie Mihai Fercală şi a lui Dan Simionescu, directorul de investiţii al SIF3, potrivit unor surse din acţionariat prezente la AGA.

El a reclamat o serie de nereguli în modul în care cei doi au administrat compania de construcţii COMCM Constanţa, la care SIF Transilvania deţine pachetul majoritar de acţiuni (57%), iar Frăţilă este acţionar minoritar, cu circa 41%. Conflictul dintre conducerea SIF Transilvania şi Frăţilă de la COMCM este mai vechi, între cele două părţi existând mai multe procese.

Fercală a respins însă introducerea pe ordinea de zi a acestei solicitări motivând că solicitarea de introducere a unor noi puncte pe ordinea de zi a AGA trebuie transmisă societăţii cu 15 zile înainte de AGA.

Articolul 155 alineatul 3 din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale spune însă altceva: "Când adunarea generală decide cu privire la situaţia financiară anuală, poate lua o hotărâre referitoare la răspunderea administratorilor sau directorilor, respectiv a membrilor directoratului şi consiliului de supraveghere chiar dacă această problemă nu figurează pe ordinea de zi." Dacă cererea lui Frăţilă ar fi ajuns pe ordinea de zi a AGA, atunci existau şanse mari ca ea să fie aprobată, având în vedere că în sală au fost prezenţi acţionari care deţineau până la 5% din acţiuni, iar Frăţilă deţine circa 3,2%, potrivit aceloraşi surse.

Constantin Frăţilă, fost arbitru de fotbal, care a arbitrat şi în divizia A, este în prezent unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF3.

Cvorumul total la AGA a fost de peste 30%, însă majoritatea voturilor au fost exprimate prin corespondenţă, prezenţa efectivă la AGA fiind foarte redusă.

În cazul în care acţionarii ar fi votat începerea acţiunii în răspundere, Fercală ar fi fost demis.

"Dacă adunarea generală decide să pornească acţiune în răspundere contra administratorilor, respectiv a membrilor directoratului, mandatul acestora încetează de drept de la data adoptării hotărârii şi adunarea generală, respectiv consiliul de supraveghere, va proceda la înlocuirea lor", se mai arată în articolul 155 alineatul 4 din Legea 31.

Mihai Fercală este cel mai puternic şi influent preşedinte de SIF. El conduce SIF Transilvania din 1992, având în administrare active de peste 320 mil. euro. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.

SIF Transilvania a realizat anul trecut un profit net de 207,7 mil. lei, cel mai mare din istoria companiei, după vânzarea participaţiei de 6% din BCR, şi le-a propus acţionarilor distribuirea de dividende în valoare de 187 mil. lei. Situaţiile financiare, raportul administratorilor şi propunerea de dividend au fost aprobate ieri de AGA cu circa 90% din voturile acţionarilor.

Acţionarii vor încasa astfel un dividend brut de 0,1712 lei/acţiune, care reprezintă 23,5% din preţul actual al acţiunilor, de 0,727 lei. Unii acţionari, printre care şi Frăţilă, sunt nemulţumiţi însă de faptul că plata dividendelor se va realiza într-un termen de 6 luni, în funcţie de disponibilităţile SIF. Anul trecut, SIF Transilvania a început plata dividendelor abia la 1 septembrie.