Administratorii de pensii vor transmite CSSPP, săptămânal, situaţia detaliată a investiţiilor

Autor: Adrian Dumitrache 26.04.2012

"Consiliul CSSPP a aprobat, joi, două acte normative de modificare şi completare a legislaţiei secundare existente privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor private. Prin aceste completări, CSSPP actualizează cadrul de raportare în ceea ce priveşte investiţiile fondurilor de pensii private şi rezultatele evaluării noilor tipuri de active introduse în legislaţia specifică ca urmare a intrării în vigoare a Normei nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Unul din principalele elementele de noutate introdus de aceste modificări de norme se referă la raportarea săptămânală, către CSSPP, a situaţiei detaliate a investiţiilor.

"Reamintim totodată că în ceea ce priveşte raportarea către public, administratorii fondurilor de pensii aveau deja obligaţia de a afişa pe pagina proprie de internet, de două ori pe an, pentru fiecare fond de pensii în parte, structura detaliată a portofoliului de investiţii", se mai spune în comunicat.

De asemenea, prin noile modificări se abrogă interdicţia de transmitere a materialelor publicitare concomitent cu scrisoarea de informare anuală, deoarece acestea pot contribui la o promovare mai bună atât a sistemului de pensii administrate privat, cât şi a sistemului de pensii facultative.

Conform cadrului legal aplicabil, materiale publicitare sunt notificate în prealabil CSSPP.

Totodată se clarifică aspectele referitoare la tariful care poate fi perceput de către administratori participanţilor în cazul solicitării de informaţii suplimentare celor gratuite, prevăzute de lege. Astfel, cuantumul tarifului pentru aceste informaţii nu poate depăşi costul efectiv al punerii la dispoziţie a informaţiilor.

Cele două norme vor fi transmise spre publicare în Monitorul Oficial şi vor fi disponibile pe site-ul www.csspp.ro, la rubrica Legislaţie, la data publicării lor.