ANRM a prezentat contractele cu Chevron

Autor: Carol Dan 26.04.2012

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat joi la Varşovia că Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România, acestea urmând să fie publicate pe site-ul ANRM.

ANRM a publicat acordurile semnate cu Chevron pentru explorarea a trei perimetre de la ţărmul Mării Negre.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.

Potrivit documentelor publicate joi de ANRM, Chevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor pentru o perioadă de 30 de ani, care poate fi extinsă cu alţi 15 ani. Tot odată, în cazul în care Chevron va descoperi gaze şi petrol, va plăti redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie.

Acest nivel al redevenţelor este unic pentru toate companiile, din cauza contractului de privatizare a Petrom, şi este stabilit până la sfârşitul anului 2014.

Contractul desecretizat joi releavă că grupul Chevron se obligă să sape în total opt sonde de explorare a celor trei perimetre într-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare în care solicita companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

Managerul Chevron pentru România, Tom Holst, declara la începutul lunii aprilie într-o emisiune televizată că grupul pe care îl reprezntă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de şist.

Holst a spus atunci că iniţiativa de a secretiza clauzele contractuale aparţine statului român şi nu companiei.

La rândul lor, reprezentanţii Guvernului român au arătat că aceste contracte sunt secretizate conform legislaţiei în vigoare, dar că pot fi prezentate public dacă există acordul ambelor părţi.