Ei au convins Facebook să le dea 1 mld. dolari pe companie: cine sunt Kevin Systrom şi Mike Krieger, fondatorii Instagram. Compania nu avea niciun venit

Autor: Radu Racu 10.04.2012

Kevin Systrom şi Mike Krieger sunt cei mai recenţi multimilionari americani, deveniţi celebri după ce compania pe care au fondat-o a fost cumpărată de reţeaua de socializare Facebook, într-o tranzacţie evaluată la circa 1 miliard de dolari. Aceasta este cea mai scumpă achiziţie făcută până acum de Facebook.



Instagram, o aplicaţie lansată în octombrie 2010 de cei doi antreprenori din IT, le permite utilizatorilor să aplice diverse efecte fotografiilor făcute cu telefonul mobil iar apoi să le posteze online, unde pot fi vizualizate şi votate şi de ceilalţi utilizatori. Instagram, are peste 30 de milioane de utilizatori înregistraţi.

Compania care a dezvoltat Instagram are câteva zeci de angajaţi şi nu a înregistrat niciun venit până în prezent, conform Wall Street Journal.

Ambii fondatori ai aplicaţiei foto sunt absolvenţi ai universităţii Stanford, Systrom terminând facultatea în 2006, iar Krieger în anul 2008. Mike Krieger, originar din Brazilia, a mai avut un singur loc de muncă înainte să fondeze Instagram, şi acesta doar pentru 18 luni. Cei doi antreprenori au refuzat să acorde interviuri presei însă jurnaliştii de la Mercury News au reuşit să schiţeze un profil vorbind cu apropiaţii fondatorilor.

"Erau extrem de pasionaţi de ceea ce făceau", spune Rob Abbott, un consultant în dezvoltarea start-up-urilor, din San Francisco, care i-a cunoscut pe cei doi în anul 2010. "Kevin a venit într-o zi la mine şi mi-a zis: Rob, dacă mă concentrez doar pe fotografii, ar fi o idee bună? I-am raspuns: E nevoie de un Twitter pentru fotografii. Daca nu te apuci azi de asta, mă apuc eu de mâine", îşi aminteşte consultantul.

Arhitectul aplicaţiei a fost de la bun început Kevin Systrom, după cum susţin surse apropiate companiei pentru Wall Street Journal. Systrom era "inginerul" afacerii, în timp ce Mike Krieger se pricepea mult mai bine să lucreze cu oamenii, spune şi Elaine Wherry, fondatoarea serviciului de chat Meebo. Wherry a fost membră într-un juriu de la un concurs organizat de universitatea Stanford, la care a participat şi Krieger. "Am avut atunci o discuţie la cafea cu el. Mi-a fost clar de la bun început că are o viziune foarte puternciă pentru un om cu zero experienţă", spune Wherry.

Reuters notează că Instagram valora anul trecut doar 20 de milioane de dolari iar acum, după ce a primit "un sac de bani" de la Facebook de abia se îmbarcă în construirea unui model de business. Analiştii citaţi de agenţia de presă observă că investitorii în cea mai mare reţea de socializare ar putea fi îngrijoraţi că programatorii de la Facebook nu au reuşit să dezvolte o asemenea aplicaţie şi ar putea pune la îndoială un model de business care este nevoit să cumpere orice mic competitor din piaţă pentru a-şi asigura supremaţia.