Oamenii de business: E bine cu salarii mărite, dar atenţie la taxe

Ziarul Financiar 14.03.2012

Oamenii de business consultaţi de ZF afirmă că majorarea salariilor bugetarilor ar putea contribui la creşterea economică cu condiţia să nu fie însoţită de noi taxe.

"Mi-aş dori ca această creştere salarială, într-un an electoral, să nu fie contrabalansată de creşteri de taxe sau alte măsuri care să compenseze banii alocaţi pentru fondul de salarii. Să nu uităm că, la momentul tăierii salariilor bugetarilor, a crescut şi TVA cu 5%, ceea ce a fost şi este de natură să afecteze şi consumul şi pe toată lumea", a explicat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs&Communications în cadrul producătorului de ţigarete JTI România.

Dana Cortina, director general Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding pe piaţa locală, observă posibilul impact a majorării salariilor asupra pieţei auto: "Evoluţia pieţei auto este în strânsă legătură cu veniturile disponibile ale familiilor şi de aceea am putea spune că orice creştere salarială ar putea să o influenţeze în bine". Pe de altă parte, ea subliniază că această creştere ar putea fi însă alocată unor cheltuieli mai stringente decât un automobil nou.

Coaliţia guvernamentală a hotărât majorarea salariilor celor 1,2 milioane de bugetari de la 1 iunie, dar nu a fost stabilit şi nivelul acesteia.