Răul românesc – în versiune live/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 09.03.2012

Corzi grave şi artă lirică la palatul Mogoşoaia

Sâmbătă 3 martie 2012, la Palatul Mogoşoaia a avut loc a patra etapă a "Drumului spre celebritate" - emisiune concurs, ajunsă la ediţia a a III a. La evenimentul organizat de Radio România Cultural, ExcesMusic şi Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti", invitat special a fost violistul Ştefan Gheoghiu - preşedintele Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Etapa dedicată instrumentelor cu corzi grave a fost câştigată de violoncelistul Mircea Marian (foto 1). Acesta a obţinut 33 din cele 102 de puncte oferite în egală măsură de publicul alcătuit din elevi ai Şcolii generale nr. 45 din Bucureşti şi de juriul de specialitate. Mircea Marian s-a calificat astfel în finala care va avea loc la Palatul Mogoşoaia pe 26 mai 2011.

Următoarea etapă a concursului "Drumul spre celebritate" se va desfăşura sâmbătă 10 martie 2012. Este o etapă dedicată artei lirice. La competiţie vor participa tineri cântăreţi din Baia Mare, Târgovişte, Brăila, Piteşti, Ploieşti şi Bucureşti, iar inviat special va fi basul Pompei Hărăşteanu, prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti.

Brâncuşi interpretează Enescu

Seria Concertelor Enescu, organizate periodic de ICR Londra în colaborare cu Societatea Enescu din Londra, continuă cu unul dintre cele mai apreciate trio-uri contemporane. Remarcat de critici pentru tehnica impecabilă şi subtilitatea interpretării, Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" (foto 2) va interpreta în premieră britanică compoziţii de Enescu (Trio-ul în sol minor, datând din 1897, va avea prima reprezentaţie în Marea Britanie), Şostakovici şi Brahms. Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" (constituit la Paris de trei muziciene: Laura Buruiană - violoncel, Mara Dobrescu - pian, Saténik Khourdoian - vioară) a înregistrat trio-urile integrale ale lui George Enescu pentru vioară, violoncel şi pian în colaborare cu casa de discuri franceză ZigZag Outhere. Celebrând 130 de ani de la naşterea compozitorului, Trio-ul de pian ,,Brâncuşi" aduce în atenţia publicului contemporan aceste rafinate piese de muzică de cameră (Trio în sol minor, Trio în la minor, Sérénade lointaine). Seria Concertelor Enescu, organizată de Institutul Cultural Român din Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie, a fost iniţiată în anul 2007, sub patronajul regal ASR Principesa Margareta a României. Concertele au loc în sala de muzică de cameră a Institutului în prima joi a fiecărei luni în intervalul octombrie-iunie (iulie).

În martie, avem flamenco la discreţie

ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Institutul Cervantes organizează joi 15 martie şi vineri 16 martie, de la ora 19.30, la Sala ArCuB, un spectacol cu concertul formaţiei Palomar (David Palomar - voce, Ricky Rivera - chitară, Ale Benítez - bass, Javier Katumba - percuţie, Anabel Rivera - acompaniament vocal).Vocea lui David Palomar (foto 3) sună pe discuri ca: "Tela marinera" de Mariana Cornejo, "Aire" de José Mercé, "La luna de Tomasa" de La Macanita şi "Monroy" de Sergio Monroy. Distins cu numeroase premii: "Manolo Caracol" şi "Camarón", ambele obtinute la cel de-al XVIII-lea Concurs Naţional de Artă Flamenco din Córdoba (2007), "Premiul Joven" al Catedrei de Flamencologie din Cádiz, Trimilenaria - Premiul pentru Cel Mai Bun Album de Debut, David Palomar creează flamenco în forma sa cea mai spectaculoasă.

Evenimentul face parte din cea de-a treia ediţie a Festivalului "Flamenco Clasic şi noile genuri" care se desfăşoară la Bucureşti în perioada 3-26 martie.

Filme tari la cerere

Pentru toţi consumatorii de home cinema, Pro Video lansează din 1 martie în format digital, prin platforma VOD, filmele de acţiune "Columbiana" (foto 4) şi "Killer Elite: Înfruntarea", care vor putea fi vizionate la cea mai bună calitate video, în exclusivitate, pe site-urile voyo.ro, seenow.ro şi dolcetv.rom.

VOD sau Video on Demand este un serviciu de streaming, ce permite utilizatorilor de PC accesarea online a unui conţinut video variat, live şi la cerere, prin intermediul unor abonamente lunare sau tarife pentru pay-per-view. Ca parte a acestui serviciu, utilizatorii de internet pot alege şi variantă TVOD (Transactional Video on Demand) prin care vor putea viziona un singur program sau film, achitând o taxa unică doar pentru programul respectiv.

Pe lângă cele două filme de acţiune, Pro Video mai lansează în format digital, tot începând din 1 martie, prin platformă VOD şi filmele 50/50, "Răpirea" şi "Războinicul".

Mortal Kombat cu moartea

După succesul premierei "Julius Caesar" de William Shakespeare, Godot Cafe-Teatru şi regizorul Eugen Gyemant au readus în atenţia publicului prima lor colaborare - "Bullets over Lipscani" (foto 5). Un spectacol inspirat de textele lui Woody Allen, care recreeaza cu ironie şi umor atmosfera filmelor noir americane, presărate cu ingrediente autohtone. Trei poveşti, un liant - detectivul, şi o serie de personaje savuroase. Pe scurt, "o roşcată năvăleşte în biroul unui detectiv particular şi îi cere să-l găsească pe Dumnezeu. Apoi acelaşi detectiv joacă Mortal Kombat cu însăşi Moartea, pentru 100 de dolari. Iar la final afli că Librăria Cărtureşti e o «faţadă» care adăposteşte un bordel cu prostituate intelectuale. Într-un cuvânt, unul dintre cele mai savuroase spectacole din această stagiune" (Alina Neagu). Godot Cafe-Teatru propune un concept unic, îmbinând fizionomia unei cafenele cu cea a teatrului clasic. Este un spaţiu multicultural elegant, cu atmosferă interbelică, dotat cu scenă, cortină şi pian. Un loc în care pur şi simplu te simţi bine. Dedicat exclusiv evenimentelor culturale independente, Godot prezintă în fiecare seară spectacole de teatru contemporan, concerte, impro-show-uri, proiecţii de film sau expoziţii de fotografie.

Jennifer Fox - o femeie cu adevărat liberă

Invitatul special al celei de-a cincea ediţii One World Romania este Jennifer Fox (foto 6), unul dintre cele mai importante nume ale filmului documentar din ultimii 25 de ani. Pe 15, 16 şi 17 martie la NCRR (Noul Cinematograf al Regizorului Român) va fi prezentată o retrospectivă dedicată filmelor sale. Cea mai populară realizare a lui Fox este seria de 6 episoade intitulată "Flying: Confessions of a Free Woman", despre care creatoarea serialului "Sex and the City", Candace Bushnell, spunea că "ar trebui să fie materie obligatorie pentru femeile din toata lumea". În acest adevărat tur de forţă, Jennifer Fox călătoreşte în 17 ţări şi explorează propria viaţă emoţională şi sexuală pentru a descoperi ce înseamnă a fi o femeie liberă astăzi. Primul ei film, "Beirut: The Last Home Movie", complex şi emoţionant ca un film de fictiune, descrie o familie aristocratică ce încearcă să-şi păstreze stilul de viaţă în toiul războiului civil libanez. În "My Reincarnation" (2010) Jennifer Fox spune povestea relaţiei dintre marele maestru budist Namkhai Norbu şi fiul sau Yeshi, considerat reîncarnarea unui faimos Dalai Lama. Niciodată până acum un mare maestru tibetan nu a permis accesul deplin la viaţa sa privată şi este puţin probabil ca acest fapt să se mai repete vreodată. Jennifer Fox se va alătura celorlalţi invitaţi pe care One World Romania îi aduce la Bucureşti, cu sprijinul partenerului sau principal, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung.

Un spectacol despre comunişti-curve-hoţi şi alte lichele...

Teatrul LUNI a prezentat pe 6 martie spectacolul RomâniaKasaPoporului după romanul "Kasa Poporului" de Mitoş Micleuşeanu "intervenţie teatral-chirurgicală pe sufletul românesc" (foto 7). RomâniaKasaPoporului nu se doreşte a fi imitarea unor oameni, ci a unor fapte şi a vieţii. "RomâniaKasaPoporului este un spectacol împodobit cu felurite soiuri de podoabe, deosebit după fiecare din părţile lui, închipuit de oameni în acţiune şi nu povestit, şi care, stârnind conştiinta, frica şi râsul va săvârşi, poate, curăţirea tuturor patimilor. Un spectacol de cafenea-neagră despre România, despre paşnicii ei locuitori şi mai ales despre iscusiţii ei conducători. Intervenţia teatral-chirurgicală se va face fără cloroform, anestezice sau analgezice. Vor fi prezentate fapte probabile şi reprobabile, dar mai ales veţi avea ocazia să asistaţi live, on air, sau cum vă place, la disecţia poetic-teatrală a ceea ce am putea numi, în plan local şi internaţional, Răul românesc. RomâniaKasaPoporului - un spectacol buff-noir-suprareal despre comunişti-curve-hoţi şi alte lichele... - îi are în distribuţie pe: Pavel Bârsan, Mihai Stănescu, Andreea Mateiu, Iulian Gliţă, Cezar Grumazescu şi Adina Zorzin. Scenariul & regia: Marcel Ţop.

Câte ceva despre premiile UNITER

Regizorul Radu-Alexandru Nica a fost nominalizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) la Premiul pentru cea mai bună regie, pentru montarea spectacolului "Mountainbikerii" (foto 8), de Volker Schmidt, producţie a Teatrului German de Stat Timişoara (TGST), care a avut premiera la începutul anului 2011. Radu-Alexandru Nica a primit în 2005 Premiul UNITER pentru debut, pentru spectacolul "Nora", după Ibsen, montat la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. A studiat Regia la Cluj şi la München. În calitate de regizor invitat a montat pe scene prestigioase din ţară, precum Teatrul Odeon din Bucureşti şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, dar şi în străinătate. De la începutul stagiunii 2011/2012 este director adjunct artistic al Teatrului German de Stat Timişoara. În aceeaşi categorie a premiilor UNITER au fost nominalizaţi regizorii László Bocsárdi, pentru regia spectacolului "Caligula", la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, şi Silviu Purcărete, pentru regia spectacolului "D'ale carnavalului", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Juriul de nominalizare a fost alcătuit în acest an din criticii de teatru Monica Andronescu, Ion Cocora şi Ion Parhon. Premiile vor fi decernate în seara de 23 aprilie 2012, în cadrul unei gale ce va fi transmisă în direct de postul TVR 1.