Debut cu dreptul. Acţiunile Artego Târgu-Jiu sunt cu 40% mai valoroase de când au venit la bursă

Autor: Adrian Cojocar 28.02.2012

Titlurile producătorului de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE), controlat de salariaţi, care au promovat de pe piaţa RASDAQ la categoria a II-a a bursei reglementate la începutul lunii decembrie a anului trecut, au marcat în câteva luni un avans de 40%, reprezentând unul dintre cele mai bune rezultate dintre acţiunile listate pe bursă.

De la începutul anului cotaţia titlurilor Artego a urcat cu 33% şi se tranzacţionează în prezent la un preţ de circa 2,8 lei/unitate. La acest nivel compania valorează pe bursă 6,4 mil. euro. Artego este una dintre puţinele companii privatizate prin metoda MEBO care au reuşit să supravieţuiască şi să se dezvolte prin forţe proprii, fără suportul unui acţionar puternic. De asemenea, afacerile de anul trecut sunt foarte apropiate de cele pe care compania le avea în 2008 la izbucnirea crizei financiare mondiale.

Aprecierea acţiunilor companiei a avut mai cu seamă după ce firma a raportat rezultate în creştere pe anul trecut. Astfel, profitul net al Artego s-a majorat în 2011 cu 90,8%, ajungând la 4,4 mil. lei (un milion de euro), iar afacerile producătorului de benzi din cauciuc au urcat în acelaşi interval cu 30,5%, la 198,3 mil. lei (46,8 mil. euro).

Cea mai mare parte a profitului a fost obţinut de companie în ultimele trei luni ale anului trecut, când a înregistrat un câştig net de 3,6 mil. lei faţă de o pierdere de un milion de lei în intervalul similar din 2010. Totodată, creşterea afacerilor a accelerat în ultimul trimestru al anului trecut, vânzările urcând cu 41%, la 59,5 mil. lei (14 mil. euro).

Conducerea companiei a explicat cu ocazia listării acţiunilor pe bursă că afacerile Artego au fost ajutate în ultima parte a anului trecut de seceta puternică care a afectat serios cel mai mare producător de energie, Hidroelectrica, dar a dat de lucru mai mult centralelor pe cărbune care sunt printre principalii clienţi ai producătorului de benzi.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a activat în luna septembrie din 2011 clauza de forţă majoră din cauza scăderii nivelului cursului de apă care afectează şi în prezent producţia de energie din surse hidro a companiei.

Artego acoperă 90-95% din producţia internă de benzi din cauciuc la nivel naţional care sunt destinate marilor companii din minerit şi sectorului energetic din România, precum Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, CNH Petroşani, CE Rovinari, CE Turceni sau CE Craiova.

Complexurile energetice Turceni şi Rovinari şi-au dublat anul trecut afacerile pentru că a trebuit să suplimenteze şi golul lăsat de Hidroelectrica pe piaţă, iar CE Craiova şi-a majorat cifra de afaceri cu 26%. Pe fondul creşterii producţiei a crescut şi consumul de benzi din cauciuc al acestor companii.

Creşterea afacerilor Artego a fost susţi­nută în ultimul an şi de exporturi, acestea ajung să contribuie în prezent cu circa 55% la vânzările companiei.

În 2011, livrările pe piaţa externă ale Artego s-au majorat cu 60%, la aproape 20 mil. euro, iar pentru acest an conducerea societăţii estima că exporturile vor atinge cifra de 25 mil. euro, adică un avans pe partea de exporturi de circa 25%.

Compania are vânzări pe piaţa din Italia de circa 10 milioane de euro, de 3 mil. euro în Spania, alte ţări importante la export fiind Finlanda, Dubai sau Anglia.

Principalul impediment cu care s-a confruntat Artego în ultimul an şi jumătate a fost creşterea preţului la ţiţei, fapt ce a condus la majorarea puternică a preţului la cauciuc, care are o pondere importantă în costurile de producţie ale Artego.

De exemplu, numai anul trecut preţul la cauciuc s-a triplat, fapt ce a suplimentat costurile de producţie ale Artego cu circa 10 mil. lei potrivit estimărilor companiei.

Cotaţia la petrol a atins recent un maxim al ultimilor ani, de 110 dolari/baril, iar pe parcursul şedinţei de ieri preţul era în coborâre cu 1,2%, la 108,5 dolari/baril.