Brokerii spun că pe bursă vânzătorii aşteaptă un nou val de cumpărători

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 21.02.2012

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1% în şedinţa de luni, în linie cu bursele ex­terne, într-o piaţă în care revenirea unora dintre in­vestitori la tranzacţionare a ridicat uşor lichiditatea peste nivelul sesiunii de vineri.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în creştere uşoară, ur­mând linia ascendentă a burselor ex­terne.

"Cred că o mare parte dintre vânzători aşteaptă un nou val de cum­părători, iar acalmia de astăzi poate fi determinată şi de faptul că piaţa din SUA este închisă în această zi. Mulţi investitori aşteaptă acum convoca­toarele pentru AGA de bilanţ, în primul rând la SIF-uri, dar şi la restul com­paniilor cu profit în creştere. Din convocatoare şi materialele AGA, investitorii îşi pot face calcule şi astfel decid la care companii ar fi mai bine să cumpere, pentru a încasa dividende", a declarat Adrian Tod, directorul general al firmei de brokeraj Rombell Secu­rities.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 1,4%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,8% peste nivelul şedinţei precedente. Creşterea indicelui a fost impulsionată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 4,4%, la 0,38 lei, cu două zile înainte de anunţarea rezultatelor financiare înregistrate anul trecut.

"La Petrom contează în primul rând rezultatele financiare, ţinta de preţ sta­bilită de analiştii Erste (0,5 lei/acţiune, respectiv cu 31% peste piaţă - n. red.), plus preţul mare al petrolului. La acestea se adaugă şi perspectiva unor dividende consistente, deoarece cred că Fondul Proprietatea şi Ministerul Economiei vor face presiuni pentru a obţine o cotă cât mai mare din profit", mai spune Tod.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,2 milioane lei (6,4 milioane euro), valoare cu aproape 8% peste ru­la­jul şedinţei precedente, de 26,2 mi­lioane lei (6 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,5 milioane lei, sumă din care 2,1 milioane lei au repre­zentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,535 lei, preţ cu 0,38% peste nivelul de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut foarte uşor, cu 0,19%, la 0,532 lei.

În cursul şedinţei preţul a urcat până la un maxim de 0,5385 lei/titlu, cotaţie care nu a mai fost atinsă din şedinţa din 8 iulie.

"Este normală o încetinire a creşterilor pe această acţiune, după evo­luţia accelerată din acest an. Dividendul deja nu mai este o miză atât de mare, în acest caz, iar lipsa unei oferte constante s-a văzut deja în piaţă prin creşterile de preţ. Cred că ascensiunea va continua, deoarece nu văd cine ar presa pe vânzare deocam­dată, atâta timp cât şi pe afară «curge lapte şi miere», în perspec­tiva acordului pentru Grecia", a mai spus Tod.

Titlurile Concefa (COFI) s-au men­ţinut pe scădere severă, cu 14,38%, după ce vineri au căzut cu 15%.

O tranzacţie negociată a fost rea­lizată şi cu titluri BRD (BRD), pentru 3,7 milioane de lei.

Lichiditatea pieţei RASDAQ a urcat de zece ori, la 1,8 milioane de lei, ca urmare a patru tranzacţii prin care au fost transferate aproape 54% din ac­ţiu­nile firmei Metalica Oradea (MEOR) pentru 1,5 milioane de lei.

Bursele au fost susţinute de decizia băncii centrale a Chinei de a relaxa condiţiile de politică monetară pentru a stimula creşterea economică, precum şi de aşteptările optimiste ale in­vesti­torilor cu privire la dez­no­dământul discuţiilor de luni purtate de miniştrii finanţelor din zona euro, care ar putea aproba cel de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor OMV Petrom (SNP), care au urcat ieri pe bursă cu 4,4%, după ce preţul la petrol pe piaţa internaţională a atins un nou maxim al ultimelor 10 luni, de 105 dolari/baril. Petrom urmează să-şi publice mâine rezultatele financiare preliminare pe anul 2011.

  • Acţiunile Concefa Sibiu (COFI), care s-au depreciat cu 15% pentru a doua şedinţă la rând, după ce conducerea companiei a anunţat că cere intrarea firmei de construcţii în insolvenţă. În ultimul an titlurile Concefa s-au depreciat de 10 ori.

  • Evoluţia burselor internaţionale, după ce bursele europene consemnau spre finalul şedinţei de ieri aprecieri cuprinse între 0,7 şi 1,2%. Piaţa americană a deschis ieri ziua cu un avans minim, de 0,2%.