Compa Sibiu a ajuns la exporturi de 100 mil. euro în 2011 şi a raportat profit record

Autor: Adrian Cojocar 15.02.2012

Producătorul de piese auto Compa Sibiu (CMP), controlat de salariaţi, a realizat în ultimul trimestru al anului trecut un profit net de 4,7 mil. lei (1,1 mil. euro), cu 43,9% mai ridicat decât câştigul obţinut de companie în intervalul similar al anului trecut. Pe de altă parte creşterea afacerilor Compa, care se bazează pe exporturi, a încetinit la 5,9% în aceeaşi perioadă.

"În acest moment avem o vizibilitate destul de bună a afacerilor Compa pentru 2012 şi ceea ce prefigurăm este bine, adică o creştere a afacerilor la 121 milioane de euro. Începutul de an a fost bun, chiar foarte bun, în luna ianuarie şi în februarie lucrurile au continuat în aceeaşi notă. Profitul de anul trecut se va îndrepta în totalitate către investiţii pentru că intenţionăm să ne dezvotăm cu forţe proprii şi să nu ne împovărăm cu credite de la bănci. Pentru a ţine pasul cu ce se întâmplă în lume trebuie să îmbunătăţeşti permanent. Avem proiecte europene care trebuie neapărat pornite şi proiecte noi care nu sunt deocamdată 100% bătute în cuie cu un start al producţiei în 2013", a declarat Ioan Deac, directorul general al Compa.

În prima jumătate a anului trecut exporturile Compa au contribuit cu 89% la afacerile companiei. În lunile octombrie, noiembrie şi decembrie exporturile României şi-au frânat creşterea la 17,9%, 15,1% şi respectiv 0,2% în ultima lună a anului comparativ cu un avans al exporturilor pe tot anul 2011 de 21,2%.

Compa este una dintre puţinele companii cu capital românesc din topul celor mai mari 100 de exportatori, cu un nivel al exporturilor care s-a învârtit anul trecut în jurul cifrei de 422 mil. lei (circa 100 mil. euro).

Componentele produse la Sibiu se găsesc pe marea majoritate a mărcilor de automobile, câteva exemple fiind BMW, Mercedes, Fiat, Peugeot, Citroën, Audi, Ford şi Kia, în condiţiile în care are încheiate parteneriate cu unele dintre cele mai mari grupuri internaţionale din industria auto. Rezultatele raportate de producătorul de piese auto la nivelul lui 2011 au fost cele mai mari din istoria companiei în ceea ce priveşte atât afacerile, cât şi nivelul profitului. Astfel, câştigul net preliminar înregistrat de Compa anul trecut a urcat cu 81%, la 17,2 mil. lei (4,1 mil. euro) pe fondul unui avans de 14,9% la nivelul vânzărilor companiei care au atins cifra de 475,4 mil. lei (112,2 mil. euro).

Cifra de afaceri obţinută de Compa anul trecut a fost în linie cu cea bugetată pentru anul 2011, însă profitul realizat a depăşit cu 53% nivelul bugetat de companie la începutul anului.

Menţinerea unui curs slab al leului faţă de euro pe parcursul anului trecut, cât şi în debutul acestui an a ajutat compania să fie competitivă la export şi să-şi majoreze afacerile.

Din activitatea de bază Compa a obţinut anul trecut un profit brut de 27,2 mil. lei (6,4 mil. euro), în creştere cu 25% comparativ cu cel înregistrat în 2010, în timp ce pe partea financiară pierderile companiei s-au diminuat anul trecut aproape la jumătate, respectiv la 3,9 mil. lei (0,9 mil. euro), în condiţiile în care compania a fost mai puţin afectată de variaţi­ile de curs valutar.

Anul trecut Compa a reluat investiţiile, în primele nouă luni volumul acestora triplându-se la 27,8 mil. lei (6,6 mil. euro), sumele fiind destinate proiectelor derulate de firmă cu partenerii Delphi, Haulotte şi Jtekt.

Profitul mai ridicat înregistrat anul trecut de companie a dat posibilitatea ca firma să-şi ramburseze o parte din credite, la 31 decembrie datoriile totale ale societăţii coborând la 177,1 mil. lei (41,8 mil. euro), nivel cu 13,5 mil. lei mai mic faţă de începutul anului.

Principalul acţionar al Compa este Asociaţia PAS a salariaţilor companiei, care deţine 54,6% din titluri. Fondurile străine de investiţii, precum Artio sau Hyposwiss deţin pachete de sub 5% din acţiuni.

După raportarea rezultatelor, acţiunile Compa Sibiu creşteau ieri cu 5,5%, la un preţ de 0,46 lei/unitate. De la începutul anului au adus un randament consistent, de 18,3%. Capitalizarea companiei se ridică în prezent la circa 23 mil. euro.