Ministrul de externe Teodor Baconschi a fost dat afară din funcţie. Emil Boc: "Îmi cer scuze pentru stângăciile celor din partidul meu"

Autor: Adrian Voicu 23.01.2012

Am venit în faţa dumneavoastră pentru sesiunea extraordinară a Parlamentului României. Trăim vremuri deosebite în lume, în Europa şi în România.

Criza necruţătoare afectează viaţa a miliarde de oameni. Suntem practic în mijlocul unei crize fără precedent după cel de-Al doilea război mondial.

Nimeni nu ştie exact cum se va încheia criza sau ce forme va îmbrăca ea.

Astăzi în UE există riscul major de a se reveni pe recesiune economică.

România vine după trei ani în care oamenii au fost nevoiţi să sufere măsuri de austeritate.

În momentul în care am preluat guvernarea, am avut în faţă două provocări mari: criza economică şi un stat român nereformat în ultimii 20 de ani, cu foarte multe probleme.

Când am preluat guvernarea, pe afară gardul era vopsit şi arăta bine, dar înăuntru casa stătea să se prăbuşească.

În preajma furtunii eşti obligat să iei decizii dure dar eficiente pe termen mediu şi lung. Astăzi s-a dovedit că măsurile luate au fost corecte. România este stabilă din punct de vedere economică.

Iată că după doi ani de cădere economică, în 2011 am reuşit să avem creştere economică, chiar peste prognoza avută iniţial.

Înţeleg pe români şi ca prim-ministru şi ca om. Este greu, foarte greu de explicat că fără rău, ar fi fost şi mai rău. Ştiu cât este de greu. Oamenii nu trăiesc cu deficitul bugetar în casă.

Puteam ca stat să mergem mai departe ca în 2008? Răspundeţi şi dvs. singuri.

Românii sunt cei care au făcut posibilă salvarea ţării.

Şi politicienii au o mare responsabilitate faţă de România. Ei au adus România la acest nivel al datoriilor ce nu mai poate fi susţinut.

Cei din arcul guvernamental şi-au pus pe tavă responsabilităţile care costă în imagine şi în voturi. Dar vă asigur că a meritat pentru ţară. Şi cine crede că poate profita de această pierdere de imagine, greşeşte.

Le spun celor din opoziţie că oamenii sunt nemulţumiţi, dar sunt nemulţumiţi de întreaga clasă politică. Oamenii au o nemulţumire mult mai mare faţă de întreaga clasă politică. Cum răspundem la această provocare? Răspundem tot cu confruntare, ură? Sau cu schimbarea comportamentului, ceea ce cer oamenii din stradă?

Oamenii n-au cerut în Piaţa Universităţii să vină Ponta şi Antonescu. Oamenii vor o schimbare mai profundă. Oamenii conduc în democraţie.

Uitaţi-vă ce se întâmplă în Europa. Uitaţi cum ţări importante se confruntă cu falimentul. Nu avem dreptul niciunul dintre noi, guvernanţi sau opoziţie, să sacrificăm stabilitatea României.

Vă propun pentru 2012 un pact pentru stabilitate economică şi politică a României. Un pact pentru a menţine şi a crea locuri de muncă pentru români.

Anul 2012 este un an electoral. Ne mai despart opt luni de zile până intrăm în campanie electorală. Înainte de intrarea în campania electorală trebuie să reprezentăm interesul naţional.

Nu spunem că soluţiile noastre sunt perfecte. Aşteptăm de la opoziţie să vină cu idei pentru păstrarea locurilor de muncă.

Confruntarea nu este un mod de a acţiona acum. Confruntarea înseamnă ură, să dispară cel de la putere ca să îi iau eu locul. Trebuie să trecem de la confruntare la competiţie şi cel mai bun să conducă destinul României, dar pe bază de programe. Dacă adoptăm această cale, cu siguranţă România va avea de câştigat.

Fac apel la USL să renunţe la cererea făcută UE de a opri fondurile europene. Cred că atunci când avem interesul naţional în faţă nu este bine ca colegii din opoziţie să caute modalităţi mai uşoare de a ajunge la putere punând în pericol viitorul României. Eu cred că trebuie să lăsăm deoparte ura. Românii trebuie să decidă cine va guverna România şi ei vor lua decizia cea mai potrivită în toamnă.

Îmi cer scuze pentru stângăciile celor din partidul meu şi am făcut o cerere ca ministrul de externe Teodor Baconschi să fie revocat din funcţie ca urmare a declaraţiilor sale.