Secretarul Comisiei IT&C din Parlament: dacă aveau nevoie de susţinere în Ungaria, RCS&RDS ar fi trebuit să se consulte cu autorităţile române

Autor: Adrian Seceleanu 17.01.2012

Compania românească RCS&RDS, care a fost exclusă de autorităţile ungare dintr-o competiţie pentru o licenţă de telefonie mobilă, ar fi putut fi susţinută printr-un lobby în faţa autorităţilor din Budapesta dacă operatorul telecom ar fi solicitat acest lucru de la autorităţile române, a declarat pentru ZF deputatul PD-L Adrian Bădulescu, care este secretar al Comisiei IT&C a Camerei.

"Din punctul meu de vedere lobby-ul se putea face numai dacă RCS&RDS prin reprezentanţii săi ar fi colaborat cu autorităţile române, iar acest lobby ar fi putut consta în a cere autorităţilor competente din Ungaria să trateze uniform toţi participanţii la licitaţie în sensul că ar fi trebuit să se impună plata taxelor restante până la un termen care să nu depăşească data de desfăşurare a licitaţiei", a răspuns Bădulescu la întrebarea ZF dacă eşecul RCS&RDS nu a fost provocat şi de un eşec de lobby în faţa autorităţilor ungare şi de o lipsă de suport din partea autorităţilor române în faţa încercării companiei de a se extinde şi mai puternic în regiune. Românii de la RCS au fost excluşi din licitaţie pentru că una dintre companiile din grup nu ar fi achitat taxele către autorităţi. Arbitrul telecom din Ungaria a refuzat să ofere ZF noi detalii în acest caz, susţinând că informaţiile despre dosar sunt "secrete".

Întrebat dacă autorităţile din România nu ar fi trebuit să se intereseze de această situaţie, Adrian Bădulescu a insistat că statul român nu se poate implica fără o solicitare din partea companiei. "Reprezentanţii companiei ar fi trebuit să se consulte cu autorităţile din România, dacă ar fi considerat că au nevoie de susţinere . Altfel statul nu se poate implica în afacerile interne ale unei firme private. Mai mult decât atât, în mandatul meu de deputat nu îmi aduc aminte ca la întâlnirile de la comisia de IT, cu industria din domeniu, să fi participat vreun reprezentant al companiei sus menţionate."

ZF a transmis întrebări în legătură cu acest subiect către 13 dintre cei 15 membri ai Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor iar Adrian Bădulescu a fost singurul deputat care a răspuns solicitărilor ZF.