S&P îşi apără decizia de reducere a ratingurilor: Răspunsul la criza datoriilor, greşit. Riscurile continuă să se acumuleze

Autor: Adrian Voicu 15.01.2012

Analiştii agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's au declarat sâmbătă că susţin decizia luată, de a reduce ratingurile a nouă ţări din zona euro, vine ca rezultat al răspunsului dat de zona euro la criza datoriilor, în mare parte greşit şi care duce la creşterea riscurilor în viitor, scrie Wall Street Journal.

"Un diagnostic corect ar trebui să dea mai multă importanţă... dezechilibrelor tot mai mari din zona euro", a spus Moritz Kramer, şeful diviziei de ratinguri suverane europene. El a indicat probleme precum divergenţele de competitivitate de la o ţară la alta, care în opinia lui refletcă dezechilibrele uriaşe din bugetele ţărilor.

Kramer consideră că summitul din decembrie, care ar fi trebuit să ducă la adoptarea de reguli fiscale mai stricte pentru evitarea deficitelor excesive, "nu a reuşit să identifice riscurile", un exemplu fiind Spania, ţară cu probleme acum, care are un buget în mare parte balansat.

Kramer a indicat însă că S&P nu cere alte stimulări fiscale din partea ţărilor cu cele mai mari probleme în privinţa datoriilor, menţionând că nu este nici loc pentru asemenea politici şi nici destulă credibilitate pe pieţe.

S&P a decis reducerea ratingului a nouă dintre cele 17 ţări din zona euro, devenind prima agenţie de rating care a redus ratingul AAA al Franţei şi Austriei.