"Put your money where your mouth is" sau cum vrea miliardarul Warren Buffett să le arate republicanilor americani că e dispus să salveze SUA

Autor: Alexandru Matei 12.01.2012

În ultimul număr al revistei Time, Warren Buffett face o propunere neobişnuită: va plăti în mod voluntar taxe suplimentare pentru a reduce datoria naţională a ţării, dar doar dacă republicanii din Senat vor face acelaşi lucru, scrie Business Insider.

Buffett s-a oferit să doneze un dolar pentru fiecare dolar dat de republicani, cu o singură excepţie: pentru liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell va da trei dolari pentru un dolar donat de politician.

Mişcarea lui Buffett vine după ce a primit critici din partea câtorva republicani ca urmare a opiniei scrise în august în The New York Times în care a criticat politica de taxare a bogaţilor. Atunci el a dat exemplu faptul că deşi are o avere de 45 mld. dolari, plăteşte taxa mai mici decât secretara sa.

Senatorul John Thune i-a răspuns spunându-i că dacă se simte "vinovat" ar trebui să doneze bani guvernului, Thune a introdus atunci "legea Buffett" prin care bogaţii pot dona bani pentru reducerea datoriei guvernamentale de peste 13.000 de miliarde de dolari.

Drept replică, Buffett a descris planul lui Thune drept "unul ce putea fi conceput numai de un republican" şi a aruncat din nou mingea în curtea politicienilor prin propunerea făcută în Time.

Republicanii din Senat au o avere netă combinată de aproximativ 387 de milioane de dolari.