Semne bune de la consum pe final de an. Prognozele privind PIB-ul din 2011 au fost îmbunătăţite spre 2,5-3%

Autor: Claudia Medrega 09.01.2012

Ultimul trimestru al anului 2011 a adus veşti bune de la o serie de indicatori macro privind economia, semnalele încă pozitive de la producţia industrială şi comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - fiind încura­jatoare. Unii analişti şi-au îmbunătăţit prognozele privind creşterea economică din 2011 spre 2,5-3%.

Volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul a urcat în noiembrie cu 1,9% faţă de aceeaşi lună din 2010, pe serie ajustată. Noiembrie a fost a doua lună consecutivă de creştere, după ce în octombrie s-a înregistrat un avans comparabil, de 2%. Semnele pozitive au venit după ce în primele nouă luni ritmul de scădere a fost de aproximativ 5%, iar în 2009 şi 2010 s-au înregistrat scăderi de 10% şi, respectiv, 5,5%.

Decembrie ar trebui să aducă un nou rezultat pozitiv, având în vedere că ro­mânii cheltuie mai mult cu ocazia săr­bătorilor de iarnă. Retailerii şi-au pus toate speranţele în luna decembrie, con­si­derată cea mai bună din an din punctul de vedere al vânzărilor, şi speranţele le-au fost confirmate de realitate, vânzările fiind peste cele din aceeaşi perioadă din 2010.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete - evoluţie (INS)

Contribuţia pozitivă din producţia agricolă excepţională din 2011 s-a văzut atât în trimestrul al treilea, cât şi în ultimele trei luni ale anului, ceea ce se va reflecta în mod pozitiv şi în consumul popu­laţiei prin componenta autoconsum.

Creşterile din octombrie şi noiembrie ale cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul nu au reuşit să compenseze scăderile din prima parte a lui 2011, astfel că pe ansamblul primelor 11 luni, s-a înregistrat o scădere de 4%.

Unii analiştii au devenit mai optimişti decât Guvernul în privinţa creşterii economice pe ansamblul anului 2011, anticipând un plus de 2,5-3%.

Recent, premierul Emil Boc a declarat că în 2011 creşterea economică s-a situat uşor peste aşteptări, aproape de 2%.

Vlad Muscalu, economist ING Bank, consideră că declaraţia privind activitatea economică "ar putea să fi subestimat evoluţia PIB", banca, recunoscută până acum prin cele mai pesimiste estimări, prognozând acum o creştere economică de 3% în 2011.

În timp ce la nivelul zonei euro contracţia pare să început în T4 2011, analiştii ING anticipează că va mai dura un trimestru pentru ca aceasta să se transmită în România.

Pentru primele nouă luni din 2011, creşterea economică anunţată de Institutul Naţional de Statistică a fost de 2,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

La ultima evaluare a acordului cu FMI, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru 2011.

Evoluţia economiei în 2011 şi prognozele îmbunătăţite

Anul 2011 a început destul de bine, cu o creştere a PIB de 1,7% în primul trimestru comparativ cu acelaşi interval din 2010. Totuşi, în trimestrul al doilea a urmat o încetinire a ritmului anual, indicator la care se uită pieţele externe şi agenţiile de rating, la 1,4%.

Graţie influenţei favorabile a agriculturii, economia a accelerat accelerat în al treilea trimestru, la 4,4%. Însă, atunci când se face comparaţie cu situaţia din 2010, trebuie amintit şi efectul de bază, având în vedere că în al treilea trimestru din 2010 economia a reintrat în recesiune din cauza majorării TVA la 24% şi a tăierii salariilor bugetarilor cu 25%.

Creşterea economiei din al treilea trimestru din 2011, de 4,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, a luat prin surprindere pe toată lumea - analişti sau oameni de afaceri. Rămâne de văzut dacă datele legate de creşterea PIB din ultimul trimestru din 2011 vor mai aduce suprize plăcute.

Creşterea consumului privat cu 3,1% an/an a fost una dintre veştile bune aduse de datele pentru T3, având în vedere climatul general de incertitudine şi deteriorarea condiţiilor de pe piaţa muncii, după cum au remarcat analiştii.

Însă cea mai mare surpriză în T3 a venit din partea sectorului construcţiilor, care a crescut pentru prima dată după declanşarea crizei într-un ritm alert. Este posibil ca plusul să se menţină şi pentru ultimul trimestru al anului 2011, având în vedere vremea bună.

Producţia industrială a rămas în teritoriul pozitiv pe parcursul lui 2011, dar spre finalul anului s-a înregistrat uşoară încetinire a ritmului de creştere pe seama presiunilor externe şi a dificultăţilor de finanţare a sectorului privat.

După anunţarea datelor peste aşteptări privind evoluţia PIB în al treilea trimestru, cei mai mulţi analişti au revizuit în sus prognozele privind creşterea eco­nomică din 2011 cu aproximativ un punct procentual, spre 2,5% - 3%. Dar, con­comitent, şi-au anunţat intenţia de a diminua prognozele pentru 2012.

Analiştii anticipează că în ultimul trimestru al anului 2011, creşterea economică a fost susţinută, în principal, de performanţa bună a sectorului agricol şi de industrie.

Şi în 2011 prognozele analiştilor au oscilat destul de mult în contextul incertitudinilor internaţionale. În primă­vară majoritatea estimărilor pentru 2011 indicau o creştere a economiei inclusă în intervalul 0,5 - 1,5%. Ulterior, după anun­ţarea creşterii economice din 2010 au urmat majorări ale prognozelor. Pe la jumătatea anului însă analiştii au început să-şi reducă prognozele în contextul accentuării tensiunilor din zona euro, pentru ca spre finalul anului 2011 esti­mările să fie din nou îmbunătăţite.


Cum va fi 2012

Creşterea economică va încetini în acest an sub presiunea crizei datoriilor suverane, analiştii revizuindu-şi estimările în jos spre 0,5-1,5%. La deteriorarea perspectivelor de creştere economică în zona euro şi perspectivele încetinirii activităţii de creditare se adaugă şi efectul negativ mai mare din partea agriculturii - ca urmare a comparaţiei cu producţia agricolă de excepţie din 2011 şi a secetei dinspre finele anului.

Guvernul mizează pe o creştere economică de 1,8-2,3% în acest an.

Moody's vede +2,2% PIB-ului României în 2012

Agenţia de rating Moody's anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,2% în acest an, odată cu accelerarea absorbţiei fondurilor europene, iar inflaţia se va menţine aproape de ţinta BNR la sfârşitul anului, la 3%, facilitând condiţii mai relaxate de politică monetară. Situaţia economică incertă din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, afectează perspectivele de creştere economică ale României pe canalul exporturilor, se arată într-o analiză Moody's. Absorbţia mai rapidă a fondurilor europene şi creşterea implicită a investiţiilor interne ar trebui să compenseze însă pentru scăderea exporturilor, menţinând creşterea economică peste pragul de 2% în 2012, după un avans estimat la 2,1% anul trecut. Moody's a menţinut România în categoria recomandată pentru investiţii menţinând ratingul ìinvestment grade (Baa3) cu perspectivă stabilă. Vlad Popescu