Guvernul a dublat redevenţa la aur, platină şi argint, la 8%

Autor: Ovidiu Bărbulescu 03.01.2012

Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă dublarea redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din va­loa­rea producţiei, şi majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată auto­ri­tăţilor locale.

Ordonanţa, adoptată în ultima şedinţă a anului trecut, pre­vede creşterea redevenţelor la 6% pentru pro­ducţia de căr­­buni, minereuri feroase, neferoase, de alu­mi­niu şi roci alu­mi­­nifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, dar şi pentru ape minerale tera­peutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necom­bustibile, nămoluri şi turbe tera­peu­tice şi la 8% din valoa­rea producţiei pentru minereuri de me­tale nobile (ar­gin­tul, aurul, mercurul, ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu şi pla­tina). Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat pentru ape mi­nerale naturale se stabileşte la sursă, în echivalentul a 6 euro/1.000 litri, la cursul BNR de la data plăţii, se arată în or­donanţă. În acelaşi timp, redevenţele pentru veniturile brute rea­li­zate din transportul şi tranzitul petrolului vor creşte de la 10 la 15%, iar cele pentru înmagazinarea subterană a gazelor de la 3% la 5%.

Pentru substanţe nemetalifere, roci magnetice, calcar in­dustrial, dolomită, gresie, argilă, marnă, nisip, piatră ponce, cretă, redevenţa va reprezenta echivalentul în lei a 0,80 euro pe unitatea de producţie minieră, iar pentru bazalt orna­men­tal, marmură, travertin va fi aplicată o redevenţă echivalentă în lei a 3,50 euro pe unitatea de producţie.

Pentru săruri haloide, redevenţa va reprezenta echivalentul în lei a 1 euro pe unitatea de producţie.

Gabriel Resources, care a concesionat în vederea exploa­tării cel mai important zăcământ de aur din România, a anun­ţat că aşteaptă ca Guvernul să clarifice dacă majorarea rede­venţei se aplică şi proiectului Roşia Montană, dezvoltat de compania canadiană în parteneriat cu statul.