Cursa pentru petrolul de la Polul Nord şi alte patru subiecte de importanţă mondială în 2012

Autor: Radu Racu 02.01.2012

După cel mai mare cutremur din istoria Japoniei, conflictele din Orientul Mijlociu şi moartea lui Osama bin Laden este greu ca anul 2012 să fie mai surprinzător ca cel trecut. Pentru lunile care urmează cele mai fierbinţi subiecte vor fi criza zonei euro, evoluţia politică din Asia, economia Chinei şi turbulenţele din Siria, şi Iran, însă există alte câteva teme care ar putea să-i răsplătească pe cei care vor ţine cont de ele sau să-i pedepsească pe cei care le vor ignora, scrie Bloomberg.


Arctica. Pe măsură ce calota glaciară se topeşte, această regiune a globului devine din ce în ce mai disputată, datorită resurselor petroliere care ar putea fi acum exploatate sau noile căi navigabile care apar. SUA, Danemarca şi Canada se numără printre cele opt state care îşi împart Arctica, cu revendicări importante în zonă.


Mexic. Statul sud-american care se confundă de cele mai multe ori cu patri drogurilor şi face paşi mari în economia mondială. Anuol trecut, Mexic a devenit al nouălea mare producător de automobile din lume, iar anul acesta ar putea depăşi Canada în cursa pentru locul al doilea ca sursă a mărfurilor de import din Statele Unite.


Libia. În timpul războiului civil de anul trecut cantitătţi importante de arme au dispărut din depozitele de armamament, despre care se prespune că au ajuns în cea mai mare măsură în Fâşia Gaza. Totodată, oficiali din Algeria, Egipt, Nigeria şi Tunisia şi-au exprimat îngrijorări similare.


Operaţiunea smartphone. Anul 2012 ar putea consemna cele mai mari atacuri ale hackerilor, îndreptate în special asupra dispozitivelor mobile. Anul trecut, numărul atacurilor informatice a crescut cu 37% faţă de anul precedent.


Myanmar. Cunoscută anterior ca Burma, ţara asiatică are cel mai important potenţial de dezvoltare din regiune, mai ales după ce actualul regim al preşedintelui Thein Sein a trecut de la politica dictatorială la măsuri liberale în plan economic.