Popa, viceguvernator al BNR: În prima parte a anului 2012 creşterea economică va fi semnificativ mai mică decât cea aşteptată, în vestul Europei

Autor: Claudia Medrega 06.12.2011

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, spune că în prima parte a anului viitor creşterea economică va fi mai mică decât ceea ce se prevede acum, în vestul Europei.

"Nu ştiu dacă va fi recesiune sau nu în 2012. Dar în prima parte a anului 2012, probabil, cifrele privind creşterea economică vor fi semnificativ mai mici decât cele promovate în urmă cu câteva luni de zile pentru această zonă", a menţionat el.

În ciuda faptului că activitatea economică din zona euro s-a redus semnificativ în ultimele luni din cauza tensiunilor de pe pieţele financiare, Guvernul şi FMI au luat în considerare pentru anul viitor o creştere economică pentru România cuprinsă între 1,8 şi 2,3%.

FMI chiar a menţionat că a luat în considerare în alcătuirea acestor cifre toate evenimentele din Europa, principala piaţă comercială pentru România având în vedere că 70% din exporturi ajung aici.

Parlamentul chiar discută în aceste săptămâni legea bugetului pe 2012, iar Guvernul a arătat că nu are nicio intenţie să reducă creşterea economică estimată pentru 2012 chiar dacă turbulenţele zonei euro bat în fiecare zi la uşa României. Premierul Emil Boc se bazează pe creşterea economică de la anul pe investiţii şi atragerea a cel puţin 6 mld de euro din fonduri europene, capitolul la care România stă cel mai prost.

Toată zona euro îşi reduce estimările de creştere, iar multe state vor fi pe minus la anul.