S&P reduce ratingul a zeci de bănci, după aplicarea unui nou criteriu de evaluare

Autor: Adrian Voicu 30.11.2011

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a redus marţi ratingul a zeci de bănci după ce a aplicat un nou criteriu pentru 37 dintre cele mai mari bănci din lume.

Printre băncile lovite de reducerea ratingului cu o treaptă se numără Bank of America, JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland şi UBS. O treaptă reprezint o treime dintr-o literă.

S&P a lăsat de asemenea neschimbate ratingurile pentru 20 de bănci şi a ridicat ratingurile pentru alte două. Cele două bănci care au primit rating mai mare se numără Bank of China şi China Construction Bank. Ratingurile au urcat de la A- la A.

Era de aşteptat o asemenea reducere, după ce în urmă cu o lună agenţia a anunţat că va evalua băncile bazându-se şi pe riscurile economice şi ale industriei şi pe punctele tari şi cele slabe ale sectorului bancar, dar şi pe "posibilitatea de a primi din partea unui guvern sau grup extern susţinere financiară". Agenţia de rating a anunţat la vremea respectivă că va aduce la zi ratingurile a mai mult de 750 de companii din întreaga lume, începând cu un anunţ privitor la cele mai mari bănci. Celelalte ratinguri vor urma acestui anunţ în următoarele săptămâni

Băncile se află într-o poziţie dificilă, a declarat pentru Bloomberg Mat McCormick manager de active în cadrul firmei americane Bahl & Gaynor, care administrează 4,1 miliarde de dolari. "Sunt atât de multe necunoscute pentru acest sector, inclusiv Europa. Câştigurile nu mai merită riscul în acest moment".

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a ordonat celor mai importante 31 de bănci americane - cele care au active de peste 50 miliarde de dolari - să participe la teste de stres prin care să se analizeze capacitatea acestora de a face faţă unei noi crize financiare. Testele vor simula o cădere a pieţelor financiară mult mai gravă pentru şase bănci care au operaţiuni de trading: Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley şi Wells Fargo.

În septembrie, agenţia Moody's a redus deja ratingul pentru Citigroup, Wells Fargo şi Bank of America.

Acţiunile principalelor bănci tranzacţionate la bursa de la New York au coborât cu aproape 0,8% în şedinţa electronică.

Indicele regional MSCI Asia Pacific a coborât astăzi cu 0,5% la Tokio, după două zile în care a avut cea mai bruscă creştere din această lună. Indicele futures S&P 500 a avut un declin de 0,9%.

O astfel de reducere ar putea pune presiune pe băncile care deja se confruntă cu o creştere economică mai înceată şi cu criza datoriilor din Europa. Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat ieri noi măsuri pentru facilitatea europeană de stabilitate financiară (EFSF).

Schimbarea criteriilor S&P fac parte dintr-un plan multi-anual prin care agenţia speră să îşi îmbunătăţească produsele şi să îşi repare reputaţia după ce imaginea i-a fost stricată de ratingurile AAA date obligaţiunilor cu susţinere subprime, care au dus la criza financiară mondială.

Oficialii S&P se aşteaptă ca noul sistem să permită agenţiei să schimbe mai repede ratingurile când va vedea noi ameninţări legate de sursele de finanţare ale băncilor sau când guvernele vor fi mai reticente în a salva creditorii.

Luni, Moody's a anunţat de asemenea că se aşteaptă la reducerea ratingului a 87 de bănci europene ca urmare a temerilor privind dorinţa guvernelor de a mai ajuta aceste bănci.