Producătorul de hârtie Vrancart Adjud are un plus de 10%

Autor: Laurentiu Cotu 29.11.2011

Producătorul de hârtie şi carton Vrancart Adjud (VNC), unul dintre principalii jucători de profil din România, a realizat în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de circa 122,2 mil. lei (29 mil. euro), în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În intervalul ianuarie-septembrie 2010 compania a obţinut afaceri totale de 110,6 mil. lei (26,3 mil. euro).

Vrancart şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 178,7 mil. lei (42,5 mil. euro) şi un profit net de peste 3,5 mil. lei (circa 855.000 de euro). Ponderea exportului ajunge la 5% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

Vrancart a demarat anul trecut investiţii importante în retehnologizare care s-au cifrat la 30,5 mil. lei (7,2 mil. euro) şi au vizat în principal o nouă instalaţie de producţie a cartonului ondulat.

Acţionarii companiei au aprobat la finele anului trecut contractarea unor împrumu­turi de 17,2 milioane de euro în vederea realizării unui pro­gram amplu de moderni­zare şi extindere a capacităţilor de producţie, întins pe mai mulţi ani.

Potrivit reprezentanţilor Vrancart, în prima parte a lunii august din acest an s-a defini­tivat modernizarea maşinii de producere a hârtiilor pentru carton ondulat.

Conducerea companiei spune că datorită conjuncturii actuale (recesiune economică, scăderea nivelului de trai) indicele de creştere a preţului de livrare este mai mic decât indicele de creştere a preţului de achiziţie, fapt care a condus la rentabilităţi mici.

Vrancart avea anul trecut 1.085 de angajaţi, iar pentru acest an compania şi-a propus să ajungă la 1.120 de oameni. Vrancart este controlată de SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţine 74,7% din acţiuni, un alt acţionar important fiind fondul străin Hyposwiss Danube Tiger, care deţine sub 5% din capital. Un alt acţionar este ING Groep NV cu 5,5% din acţiuni.

Principalele companii locale din acest domeniu de activitate sunt Pehart Tec, Rondocarton, Vrancart, Romcarton, Dunapack şi Ambro Suceava.