Grupul german Merck acuză rivalul din SUA cu acelaşi nume că i-a furat pagina de Facebook

Autor: Marius Oncu 23.11.2011

Producătorul german de medicamente Merck KGaA a acuzat rivalul american Merck & Co, activ tot în sectorul farmaceutic, că i-a furat pagina de Facebook şi a anunţat că intenţionează să-şi ceară drepturile în instanţă, transmite Reuters.

Cele două grupuri Merck au fost separate prin Tratatul de la Versailles, ca parte a reparaţiilor plătite de Germania după Al Doilea Război Mondial. Ambele companii deţin drepturi asupra mărcii Merck, însă în regiuni geografice diferite.

Merck KGaA a cerut unui judecător din New York să oblige Facebook să ofere informaţii care să ajute la stabilirea modului în care grupul german a pierdut pagina de Facebook şi capacitatea de a o administra.

Potrivit plângerii depuse la tribunal, Merck KGaA a încheiat un contract cu Facebook în martie 2010 pentru utilizarea exclusivă a paginii, dar a descoperit în octombrie că aceasta era folosită de grupul american Merck & Co.

Compania Facebook "nu a cooperat" în restabilirea controlului şi a părut a fi evazivă în comunicarea cu grupul german, se arată în plângere.

"Deoarece Facebook este un important vehicul de marketing, pagina are o valoare ridicată pentru Merck, iar însuşirea ilegală a acesteia produce prejudicii grupului. Nu este clar cum s-a întâmplat aşa ceva sau cine este de vină, iar Facebook nu furnizează informaţii despre ce s-a întâmplat", susţine Merck KGaA.

Merck KGaA a avertizat că ar putea declanşa o acţiune în instanţă referitoare la încălcarea contactului şi amestec în afacerile grupului, dar nu a indicat pe cine va da în judecată.
Facebook nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta acuzaţile. Reprezentanţii celor două gerupuri Merck au refuzat să comenteze.

Merck & Co are sediul în statul american New Jersey şi a avut în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de aproape 36 miliarde de dolari (27 miliarde de euro), în timp ce Merck KGaA, cu sediul în Darmstadt, Germania, a raportat venituri totale de 7,6 miliarde de euro.

Compania Facebook este înregistrată în statul american California.