Fondul de garantare a pensiilor porneşte cu 500.000 €

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax 11.11.2011

Contribuţia iniţială a administratorilor de fonduri de pensii private la fondul de garantare a sistemului se va ridica la circa 500.000 de euro şi va fi virată până la 1 mai 2012, a declarat pre­şedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea. "Pe lân­gă contribuţia iniţială, care reprezintă 1% din capitalul social minim aferent autorizării, administratorii vor vira şi una anuală, al cărei cuantum va fi calculat prin metode actuariale, în func­ţie de necesităţile fondului."

Fondul de garantare este unul dintre cele mai importante elemente componente ale complexului de garanţii ale sistemului de pensii private. "Fondul are rolul de a garanta drepturile participanţilor şi de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor de a-şi onora obligaţiile asumate."

Banii vor fi investiţi în depozite, conturi curente, titluri de stat şi alte instrumente cu grad scăzut de risc. Numărul participan­ţi­lor la fondurile de pensii se ridică la circa 5,7 milioane, iar activele nete au depăşit 6,4 mld. lei.